Nieuws Financiën

Onrust aan de top van zorggroep

Freke Remmers 7 januari 2016

Zorggroep1065

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar een mogelijke angstcultuur bij zorggroep Charim. Vakbond CNV krijgt signalen dat vooral managers zich niet vrijelijk durven uit te spreken tegenover bestuursvoorzitter Henk Prins. Dat meldt het AD donderdag.

Het onderzoek, op initiatief van vakbond, ondernemingsraad en bestuur van Charim, komt kort na het nieuws dat twee regiodirecteuren zijn vertrokken na een verschil in inzicht over de manier van leidinggeven aan de organisatie.

Zorggroep Charim omvat zestien zorgtehuizen, een hospice, een revalidatiecentrum en aanleunwoningen en is actief in Veenendaal, Zeist, Rhenen en Renswoude. Er werken 1400 mensen.

CNV-vrouw Karin Kasper denkt dat het ontslag 'niet helemaal vrijwillig' was. Maar doorslaggevend voor het onderzoek waren signalen die zij kreeg over angst en intimidatie tegenover managers. "De signalen komen uit het middenkader. Zij durven geen kritiek te geven op beleid van bestuursvoorzitter Henk Prins." Bewoners zouden niks merken van de onrust aan de top.

VerledenZorggroep Charim heeft al een verleden van angstcultuur en intensief toezicht door de Inspectie van de Gezondheidszorg. In 2011 en 2012 kreeg de zorggroep kritiek op verkeerde medicijnentoediening en onbevoegdheid van het personeel. De werkvloer klaagde dat ze zich niet durfden uit te spreken.

Maar nu is het anders, benadrukken de vakbond, de ondernemingsraad en Charim zelf. ,,Toen was er een directie waar niet mee te praten viel, dat zaken onder het tapijt schoof. Toen klaagde de hele organisatie, nu is het alleen het middenkader," zegt Kasper.

De Ondernemingsraad ontving 'wel eens een geluidje', maar dat werd volgens voorzitter Gerwin Kruijf nooit concreet. ,,Het enige dat je dan kan doen, is het bespreekbaar maken en je deur openzetten. Maar er kwam nooit iemand."

Volgens woordvoerder Rufo Pedri hoorde Henk Prins afgelopen dinsdag voor het eerst over de signalen van een angstcultuur. ,,Natuurlijk hebben we een verleden, toen zijn er maatregelen genomen. Blijkbaar is er toch nog steeds iets aan de hand. Dat willen we niet, daar moeten we iets aan doen."

Het onderzoek moet over enkele weken beginnen en in april afgerond zijn.