Nieuws Financiën

Oosterbeek gaat reclamebelasting heffen

Reclamebelasting is een rare naam. Maar het betekent eigenlijk gewoon: bord aan de deur? Dan betalen! In Oosterbeek is het zo ver; zo'n 100 ondernemers in het winkelgebied gaan 350 euro per jaar reclamebelasting betalen. Dat heeft de gemeenteraad besloten, meldt de Gelderlander.

De Gelderlander | Foto: Thinkstock 24 februari 2017

De opbrengst gaat in een gezamenlijke pot waarvan ondernemersvereniging Ondernemend Oosterbeek activiteiten opzet waar winkeliers en het publiek van profiteren. ,,We zijn heel blij met het raadsbesluit'', reageert Thijs de Bruijn, voorzitter van ondernemersvereniging Ondernemend Oosterbeek. ,,Op 7 maart komen we met alle ondernemers bijeen om te praten over wat we allemaal gaan doen.''

Samenwerking

De timing van het raadsbesluit is volgens De Bruijn bijzonder gelukkig. ,,We hebben het hele seizoen nog voor ons. Nu moeten we gaan laten zien dat we met elkaar een goede invulling kunnen geven aan onze visie en dat we wijs omspringen met ons budget.''Ondernemend Oosterbeek is in 2015 opgezet door enkele ondernemers die een positieve draai wilden geven aan de zes weken dat de Utrechtseweg helemaal op de schop ging. De spaarkaartactie die ze bedachten om het leed van hun klanten te verzachten, was een succes. Daarna zijn deze ondernemers blijven samenwerken en is Ondernemend Oosterbeek de opvolger van de slapende winkeliersvereniging.

Overwegend positief

Ondernemers in Renkum probeerden enkele jaren geleden al eens om reclamebelasting ingevoerd te krijgen. De gemeenteraad ging toen niet akkoord. Maar tijden veranderen, bleek in de raadzaal deze week. De fracties prezen het huiswerk van Ondernemend Oosterbeek, dat de betrokken ondernemers polste (van de 90 ondernemers was driekwart positief), de grote lijnen uitzette en de gemeente vroeg te fungeren als incassobureau voor de reclamebelasting.