Nieuws Financiën

Opdrachtgever moet ZZP'er cao-loon geven

Aldo Dikker 28 januari 2016

Zzptariefuurloon1065

Opdrachtgever moet worden gedwongen ZZP'ers hetzelfde uurloon te betalen als werknemers, betoogt hoofdredacteur Aldo Dikker van Zeggenschap, een magazine over arbeidsverhoudingen en ZZP'er, in de Volkskrant.

De reactie van de belangenorganisaties voor ZZP'ers op het artikel van Yvonne Hofs 'Waarom zzp'ers de economie te gronde richten' (Vonk, 23 januari) waren voorspelbaar. Hoe durft zij. ZZP'ers zijn ondernemers, en het gaat goed met ons!

Die belangenorganisaties kunnen de boom in. Toen ik als zzp'er begon, deed ik dat niet omdat ik mij ondernemer voelde. Ik werkte bij een vakblad en was goed ingevoerd in een bepaald onderwerp. Ik wilde daar vaker over schrijven en voor verschillende doelgroepen. Eigenlijk deed ik weinig anders dan toen ik in vaste dienst was: de ene keer werd ik gevraagd een stuk te schrijven, de andere keer kwam ik zelf met een suggestie. Het voornaamste verschil was dat ik niet meer voor één opdrachtgever, mijn werkgever, werkte, maar voor meer.

Maar toen dachten al die uitgevers: dat is best makkelijk, geen vaste redacties meer. En ook een stuk goedkoper. Ze schopten hun vaste medewerkers er massaal uit. Het maandblad waar ik destijds in vaste dienst was, telde een hoofdredacteur, een eindredacteur en drie vaste redacteuren. Datzelfde blad wordt nu gerund door een algemeen hoofdredacteur, die ook nog drie andere tijdschriften bestiert. In de twintig jaar dat ik nu ZZP'er ben, zijn de tarieven nooit omhoog gegaan. Integendeel, vaak zijn ze verlaagd. Ondertussen is de markt overspoeld met zzp'ers, die bereid zijn steeds lagere tarieven te aanvaarden. Zo start de race to the bottom, waardoor zzp'ers in toenemende mate afhankelijk zijn van de zelfstandigenaftrek om te kunnen overleven.

Vorig jaar al wezen de vakbonden op het gevaar van de ongebreidelde groei van het aantal zzp'ers. Zo zei CNV-voorzitter Maurice Limmen in het Het Financieele Dagblad van 6 mei: 'We moeten het hebben over hun beprijzing, want nu werken veel zzp'ers zo goedkoop, omdat ze niet zijn verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en niet sparen voor hun pensioen. Daarmee concurreren ze andere werkenden uit de markt.'Lees verder.