Nieuws Financiën

Outletcenter Schiedam van tafel

Er komt geen outletcenter in het centrum van Schiedam. "Hoewel er zeker interesse is voor Schiedam als outletcenter, vestigen brandstores zich toch liever in Rotterdam", weet centrummanager Phons Ockerse. Wel is de outletstructuur bruikbaar, meldt het AD.

Sandra Don 8 maart 2016

Bataviastad Outlet Assen

Schiedam heeft eigenlijk alles in huis om mensen te trekken. "We hebben een schitterende, historische binnenstad, voldoende culturele instellingen met landelijke uitstraling en horeca die zich enorm ontwikkelt", stelt centrummanager Phons Ockerse. "We hoeven nog maar één ding in te vullen en dat is detailhandel."

Want Schiedam kampt nog steeds met een enorme winkelleegstand. Een outletcenter van minimaal dertig winkels op de Hoogstraat leek de uitkomst. Speciaal hiervoor werd de Stichting SHOP (Schiedam historisch outlet platform) opgericht, waarin behalve winkeliers ook vertegenwoordigers van banken en vastgoedondernemers zitting hebben.

MogelijkhedenSHOP onderzocht de afgelopen maanden de mogelijkheden. "Die zijn er zeker, alle gesproken partijen zien de potentie van Schiedam, zijn enthousiast", weet Ockerse, die ook zitting heeft in het SHOP-bestuur. "Maar voor een factory outletcenter zit Rotterdam ons in de weg. Brandstores vestigen zich toch liever daar, krijgen ook geen toestemming van hun hoofdkantoor om naar Schiedam te komen. Dat is dus een strijd die we nooit gaan winnen."

Daarom moet de jeneverstad van zijn eigen kracht blijven uitgaan. "De structuur van een outlet is nog steeds heel goed toepasbaar op bijvoorbeeld de Hoogstraat. Het is zo succesvol vanwege de structuur die eenduidig is. Tot in detail kan er over zaken als openingstijden, aankleding, presentatie en organisatie nagedacht worden."

Die structuur wil SHOP, dat wordt ondersteund door de gemeente Schiedam, ook op de Hoogstraat aanbrengen. "We hopen op mooie, toepasselijke merken, dat mogen nog steeds grote merken zijn, maar we richten ons gelijktijdig ook op lokale grootheden die op Schiedams terrein willen stappen en ambachtswinkels."

De komende tijd wordt daar actief op ingezet, de hulp en inzet van gevestigde ondernemers is daarbij meer dan welkom. Zo hoopt de centrummanager dat ergens halverwege dit jaar in één keer een stuk of vijftien nieuwe winkels hun deuren kunnen openen.

TafelOckerse: "We gaan snel weer met alle partijen om de tafel om deze beweging handen en voeten te geven. We willen werken aan één presentatie. Uiteindelijk moeten we een omslag maken. Nu geldt Schiedam als voorbeeldstad als het gaat om winkelleegstand, komen deskundigen hier kijken. Straks zijn we een voorbeeld voor gemeenten die zich willen ontwikkelen tot een succesvol winkelgebied met datgene dat zij in huis hebben."