Nieuws Financiën

Overname Zeeuwse iconen: elke overname is anders

Delta is niet het eerste bekende Zeeuwse bedrijf dat werd verkocht aan een eigenaar van buiten de provincie. Vijf voorbeelden in PZC laten zien dat de ene overname de andere niet is.

THEO GIELE 8 december 2016

Handen 1

Ze zijn er nog. In Zeeland. Dat is misschien wel de belangrijkste vaststelling voor een aantal bekende Zeeuwse bedrijven die de afgelopen decennia werden verkocht aan eigenaren van buiten de provincie of zelfs van buiten het land.

Een deel van het oer-Zeeuwse energiebedrijf Delta staat op de nominatie verkocht te worden aan een buitenstaander, het Zweedse EQT. Aftonbladet, de grootste krant van Zweden omschijft EQT als 'riskkapitalbolaget'. De Nederlandse vertaling daarvan is 'participatiemaatschappij'. De Zeeuwse zeggenschap over een deel van Delta verdwijnt. Of dat erg is? Overnames uit het verleden hebben voor Delta geen voorspellende waarde. Daarvoor verschillen de reden van de verkoop, de bedrijven en de kopers te sterk.

Roompot

Een financieel krachtige nieuwe eigenaar kan een bedrijf vooruit helpen, zoals PAI aan Roompot Vakanties heeft beloofd. De Franse investeerder stelt miljoenen euro's in het vooruitzicht om vakantieparken versneld te vernieuwen.

Scheepswerf De Schelde

Scheepswerf De Schelde in Vlissingen maakte tot drie maal toe een grote overname mee. De eerste draaide uit op het RSV-debacle, wat begin jaren tachtig zelfs leidde tot een parlementaire enquête. Na een periode onder overheidsvleugels ging de Vlissingse werf over in handen van Damen Shipyards. Het bleek de redding van het bedrijf te zijn.

Schelde Sports

Schelde Sports uit Goes, internationaal bekend bouwer van sporttoestellen, vond een partner in de Janssen-Fritsen Group uit Helmond.

Perfecta

Perfecta, fabrikant van de wereldberoemde Bison-Kit, kwam in een grote Italiaanse holding Boston Group met zeer uiteenlopende producten: van vis in blik tot afwasmiddel.

PZC

De PZC ging met Wegener, sinds 1997 eigenaar van de PZC, via een Britse investeringsmaatschappij naar de Belgische Persgroep.

In de provincie

Maar hoe pijnlijk soms ook de reorganisaties na overnames verliepen, en hoewel delen van de bedrijfsvoering en productie soms naar elders verhuisden, deze vijf bedrijven zitten nog steeds in de provincie. Anderzijds, een Zeeuwse eigenaar is geen garantie voor Zeeuwse worteling. Rederij Vroon uit Breskens koos er dit jaar voor om zijn kantoor naar Breda te verplaatsen.

De genoemde vijf bedrijven zijn stuk voor stuk sterke merken. Niet voor niets handhaafden Damen en Janssen-Fritsen de naam Schelde voor hun werkmaatschappijen, heet de PZC nog steeds PZC en zouden de Italianen wel gek zijn om Bison-Kit in Boston-Kit om te dopen. De Zweden houden vast aan het merk Delta. Dat garandeert niets, maar het is wel een indicatie dat ze in de naam een klantenbinder zien.