Nieuws Financiën
Overzicht: Dit zijn de 8 rijkste mensen ter wereld
De politieke en zakelijke elite van de wereld komt bijeen in het Zwitserse Davos. Dat is voor Oxfam-Novib het sein om met andere organisaties alarm te slaan over de kloof tussen arm en rijk. Dit zijn de acht rijkste mensen ter wereld en hun vermogen. Zij bezitten evenveel kapitaal als 3,6 miljard straatarmen.

Slapend rijk
Een van de nagewezen Dagoberts is Bill Gates, dezelfde man die met zijn vrouw Melinda juist miljarden weggeeft om armoede te bestrijden door beter onderwijs en gezondheidszorg. Het gaat niet om Gates, maar om het aan de kaak stellen van een systeem, zegt Farah Karimi, algemeen-directeur Oxfam-Novib. ,,Gates is met zijn stichting goed bezig. Heel goed zelfs. Maar ons punt is dat het systeem niet deugt. Want diezelfde Gates is tussen 2006 en 2016 25 miljard dollar rijker geworden. Hij vergaarde 50 procent meer rijkdom dan hij had. Die man wordt slapend rijk." Doe wat aan de vermogensbelasting, zorg voor fatsoenlijke lonen, betaal een eerlijke prijs voor grondstoffen, luidt daarom de oproep van Oxfam Novib.
>> Kijk hier voor het actuele overzicht rijkste mensen ter wereld
Gouden eeuw
De Utrechtse hoogleraar Bas van Bavel vreest dat Oxfam- Novib nog lang moet demonstreren. Er is een parallel te trekken met een andere tijd: de Gouden Eeuw. Van Bavel: ,,De opbouw van enorme rijkdom in Holland ging ook ten koste van gebieden aan de rand van de Republiek. Grote delen van Noord-Brabant, Limburg en Twente leefden in bittere armoede. Om maar te zwijgen van de gebieden waar de rijkdom werd vergaard, in Azië."
Kleine groep
Nu komt de rijkdom vooral terecht in de Verenigde Staten en Noordwest-Europa, ziet Van Bavel. Maar tegelijkertijd neemt ook, net als in de Gouden Eeuw, de ongelijkheid van vermogensverdeling in het Westen zelf sterk toe; het is maar een kleine groep die profiteert.
Antwoord
Pas in de 19de en 20ste eeuw kwam het antwoord op de scherpe ongelijkheid van de Gouden Eeuw, aldus de economisch historicus. ,,In de vorm van een parlementaire democratie, een nationaal sociaal stelsel en een nationaal belastingsysteem. Maar dat ging niet zonder slag of stoot.
Lees ook: Doutzen Kroes rijkste vrouw onder jonge miljonairs
Mondialisering
Het probleem anno 2017 is dat vermogens door de mondialisering makkelijk ontsnappen uit een nationaal systeem. Portugal verliest belastinginkomsten, omdat grote Portugese bedrijven liever een veel lagere belasting betalen in Nederland. Hoe gaan we mondiaal vermogensinkomen beter inzetten voor het algemene belang?
Vennootschapsbelasting
Van Bavel: ,,Nu gebeurt er niets. Sterker, we zetten stappen achteruit. Landen zijn in competitie met elkaar om kapitaal aan te trekken. Als reactie op de Brexit wil de Britse regering bedrijven vasthouden en gaat ze de vennootschapsbelasting verder verlagen. Hoe reageren Ierland en Nederland? Ze verlagen de vennootschapsbelasting verder om de competitie niet te verliezen."
Verkiezingscampagne
Karimi geeft de moed niet op. ,,Wij willen een economie die menselijk is", zegt ze strijdbaar. Vermogensongelijkheid wordt een van de thema's in de verkiezingscampagne, hoopt ze.
Lees ook: Dit zijn de 10 rijkste mensen ter wereld
Dit zijn de acht rijkste mensen ter wereld:
8. Michael Bloomberg (74). Vermogen: 40 miljard dollar
Amerikaanse oprichter, eigenaar en directeur van Bloomberg, een wereldwijde leverancier van financiële diensten.
7. Jeff Bezos (52). Vermogen: 42 miljard dollar
Amerikaanse oprichter en directeur van Amazon, en een van de eerste investeerders in Google.
6. Larry Ellison (72). Vermogen: 44 miljard dollar
Amerikaanse medeoprichter van Oracle, een computer-technologiebedrijf. Ellison heeft honderden miljoenen gegeven voor onderzoek naar ouderdomsziektes. Ook steekt hij veel geld in natuurbescherming.
5. Mark Zuckerberg (32). Vermogen: 45 miljard dollar
Amerikaanse medeoprichter en directeur van Facebook.
4. Carlos Slim Helu (76). Vermogen: 50 miljard dollar
Mexicaanse eigenaar van Grupo Carso, waar een heleboel ondernemingen onder vallen, zoals mobiele communicatiebedrijven.
3. Warren Buffet (80). Vermogen: 61 miljard dollar
Amerikaanse CEO en grootste aandeelhouder van Berkshire Hathaway - een conglomeraat van meerdere bedrijven.
2. Amancio Ortega (80). Vermogen: 67 miljard dollar
Spaanse oprichter en voormalig directeur van Inditex fashion group, vooral bekend van winkels als Zara. Hij geeft jaarlijks tientallen miljoenen aan de katholieke hulporganisatie Caritas en aan gehandicaptenwerk.
1. Bill Gates (61). Vermogen: 75 miljard dollar
Amerikaanse medeoprichter van Microsoft.