Nieuws Financiën

Pandeigenaren opnieuw betrokken bij ontwikkeling centrum Hengelo

Nieuwe poging om pandeigenaren via Bedrijven Investerings Zone te betrekken bij ontwikkeling binnenstad.

Van onze redactie 21 maart 2016

Brinkstraat Hengelo Emiel Muijderman

Vastgoedeigenaren zijn een uiterst belangrijke partij waar het gaat om de ontwikkeling van de Hengelose binnenstad. Maar tot nu toe staan ze min of meer aan de zijlijn. Gemeente en Stichting Centrummanagement Hengelo (SCH) willen hen graag nauwer bij de toekomstplannen betrekken, bij voorkeur in de vorm van een aparte Bedrijven Investerings Zone (BIZ) voor pandeigenaren.

MisluktDe eerste poging mislukte. Eind vorig jaar werden twee BIZ-verkiezingen gehouden. De ondernemers in de binnenstad stemden in met voortzetting van 'hun' BIZ. Maar de BIZ voor pandeigenaren haalde het niet: 53,4 procent stemde vóór. Dat was niet voldoende voor de vereiste tweederde meerderheid. Een gemiste kans, vonden gemeente en SCH.

Centrummanager Gerard Veldhof wijt dat aan de te korte voorbereidingstijd. "Dat hebben we onderschat." De meeste ondernemers zijn wel bekend bij de SCH. Die kregen hun stembiljet ook allemaal persoonlijk overhandigd. Maar bij de pandeigenaren gaat het voor een deel om 'anonieme' beleggers en pensioensfondsen. Die hebben geen relatie met de stad en zijn moeilijk bereikbaar.

Tweede pogingMaar de SCH geeft de moed niet op. Nog dit jaar wordt er een nieuwe BIZ-verkiezing voor pandeigenaren gehouden. Als dit keer wel een tweederde meerderheid wordt gehaald, moet de vastgoed-BIZ per 1 januari 2017 in werking treden, met een looptijd van vijf jaar. Via de verplichte BIZ-bijdrage betalen alle ondernemers (ook de filialen) in de binnenstad mee aan promotie, activiteiten en investeringen. Voor komend jaar is daarvoor een bedrag van 230.000 euro beschikbaar. Als er een vergelijkbare BIZ voor pandeigenaren van de grond komt, levert dat een ton extra op, verwacht SCH-voorzitter Henk Dassen.

OntwikkelingMaar het is volgens hem niet alleen een centenkwestie. Minstens zo belangrijk is dat pandeigenaren aanschuiven bij de gesprekken over de ontwikkeling van de binnenstad. De basis daarvan is het plan Toekomstbestendige Binnenstad Hengelo (TBH), dat inmiddels ook door de gemeente is 'omarmd'. Doel is het terugdringen van de leegstand. Het TBH-plan gaat uit van een compacte binnenstad. Dat betekent dat panden mogelijk een andere functie krijgen. En dat raakt de pandeigenaren direct. Via de nieuwe BIZ krijgen ze een plek aan de onderhandelingstafel.

Afgelopen jaar zijn er in de Hengelose binnenstad circa 30 zelfstandige ondernemers bijgekomen. Maar de leegstand blijft volgens voorzitter Dassen 'onverminderd hoog'. "Dus moeten er winkelmeters uit de markt worden gehaald, door herbestemming van panden."

Foto: Emiel Muijderman