Nieuws Financiën

Paniek bij ondernemers na verdwijnen investeringsregeling

Ondernemers in Ootmarsum en Denekamp zitten met de handen in het haar na wegstemmen van gezamenlijke regeling. Dat schrijft Tubantia.

Tubantia | Foto: Robin Hilberink 20 maart 2017

Siempelmarkt

Ootmarsum dankt er voor een groot deel zijn naam en faam aan: de drie Siepelmarkten die er in het zomerseizoen worden gehouden en tienduizenden bezoekers trekt. Maar of deze zomer een vervolg komt, is de vraag. Het voortbestaan staat op losse schroeven. De financiële basis is weggeslagen door het verdwijnen van de zogeheten BIZ-regeling, waarbij alle ondernemers bijdragen aan één gezamenlijke pot voor promotionele activiteiten.

Bloembakken

De Siepelmarkt staat hierin niet alleen. Ook organisaties van andere evenementen in Ootmarsum zijn in verlegenheid gebracht en vrezen de toekomst. En dat geldt ook voor Denekamp waar een meerderheid van de ondernemers onlangs ook de BIZ-regeling wegstemde. Een van de grote evenementen in het dorp dat daardoor op de tocht is komen te staan, is Tutti Italia: dé trekpleister in het pinksterweekeinde. Daar blijft het niet bij want ook achter de Peerkesmarkt in combinatie met Kunsten op Straat in Denekamp kan een vraagteken worden gezet. En in het spoor daarvan worden ook andere activiteiten in beide plaatsen mogelijk de dupe zoals kerstmarkten, de intocht van Sinterklaas en de palmpasenoptocht. Er is op dit moment zelfs geen geld om bloembakken aan de invalswegen in Ootmarsum van nieuwe bloemen en planten te voorzien.

Lees ook: Ondernemer op vingers getikt na opnames ‘Slechtste Chauffeur'

Rechtsgeldig

De ondernemers in Ootmarsum en Denekamp zitten met hun handen in het haar. Ze hebben geen enkel idee waar het naar toe moet. De gemeente geeft vooralsnog niet thuis. Die stelt zich op het standpunt dat de stemmingen rechtsgeldig zijn verlopen. En dat belooft niet veel goeds voor de Ootmarsumse ondernemers die het college maandag een petitie aanbieden met het uitdrukkelijke verzoek voor een nieuwe stemming. In de hoop dat dan wel draagvlak wordt gevonden voor de BIZ-regeling: "Omdat veel ondernemers hier niet hebben gestemd maar wel voor de BIZ zijn", zegt secretaris Erik Zikken van de Ootmarsumse BIZ-werkgroep.

In Denekamp beraden ondernemers zich volgende week over de ontstane situatie. Voorzitter Richard Oude Luttikhuis gaat op voorhand niet uit van een nieuwe stemming. "Want we hebben natuurlijk ook te maken met de mening van de nee-stemmers." Hij kan zich wel voorstellen dat 2017 een overgangsjaar wordt zonder BIZ en dat er volgend jaar een nieuwe, aangepaste, regeling van kracht wordt waarin ondernemers zich wel kunnen vinden.

Deadline

Zo lang wil het bestuur van de Siepelmarkten in Ootmarsum niet wachten, stelt voorzitter René Bosch met nadruk. "Onze deadline is 19 april. Als dan niet duidelijk is of wij onze jaarlijkse bijdrage van de ondernemers krijgen dan gaat onherroepelijk de stekker er uit."

Paaltjes

Bosch stelt de zaken heel simpel: "We zijn al wel begonnen met de organisatie maar zoals de kaarten nu op tafel liggen, gaan wij absoluut geen financiële verplichtingen aan. En kunnen we dus ook geen afspraken maken. We zijn allemaal vrijwilligers; we passen ervoor om er zelf geld in te steken." De eerste gevolgen worden zichtbaar. Zo is de modeshow, 8 april in Denekamp, afgelast. En wordt de binnenstad van Ootmarsum morgen opnieuw niet afgesloten voor het verkeer. Voor het plaatsen en weghalen van de paaltjes is geen geld meer. En dat is een teken aan de wand.

Veel ondernemers hebben niet gestemd maar zijn wel voor de BIZ

Erik Zikken, secretaris Ootmarsumse BIZ-werkgroep.