Nieuws Financiën

Parkeren moet juist goedkoper in Almelo

Overlast door werk in de binnenstad? Dan een korting op parkeren in plaats van hogere tarieven.

Van onze redactie 20 april 2016

Parkeerplaats pixabay

Centrum Almelo Aktief maakt zich zorgen over de nieuwste parkeerplannen van het college van B en W. De ondernemersvereniging van de binnenstad is vooral niet blij met het voorstel om parkeren op straat duurder te maken dan in de parkeergarages en wil een compensatie voor overlast door werk in de binnenstad.

'De voorgestelde tariefsverhogingen baren ons grote zorgen, gezien de toenemende leegstand in de binnenstad', aldus de ondernemers van CAA in een brief aan de gemeenteraad. CAA heeft eerder al nadrukkelijk om uitbreiding van de blauwe zones gevraagd, tot aan de Boddenstraat, Molenstraat, Oranjestraat, Schokland en Bavinkstraat.

Betaald parkerenDaar kiest het college van B en W echter niet voor. In die straten blijft betaald parkeren. Parkeren op straat wordt ontmoedigd door een hoger tarief te vragen dan in de parkeergarages. Voor het eerste halve uur parkeren op straat moet 0,75 euro worden betaald, het tweede half uur kost al 1,25. Daarna loopt het tarief verder op. De eerste twee uur parkeren in een garage kost straks 2 euro per uur. Hoe langer daar geparkeerd wordt, hoe lager het uurtatief wordt.

Volgens de ondernemers heeft dit negatieve gevolgen voor de straten die het verst van de parkeergarages af liggen, zoals de Oranjestraat.

KortingAan de andere kant staat het duurder maken van de eerste twee uur parkeren in de parkeergarage volgens CAA haaks op het plan om het parkeren in de garages aan te moedigen. Bovendien vinden de ondernemers dat er de komende jaren juist korting gegeven moet worden op parkeren. Door de uitvoering van het binnenstadsplan en alle werkzaamheden die daarmee gepaard gaan, is overlast voor winkelend publiek en ondernemers onvermijdelijk. Volgens CAA moeten ze daarvoor gecompenseerd worden met een korting op parkeren.

ZondagHet is overigens niet alleen negatief wat het CAA aan te merken heeft op de parkeerplannen. De ondernemers zijn blij met het voornemen om parkeren op zondag helemaal gratis te maken. Volgens de ondernemers is dit goed voor de koopzondagen en is het positief voor de horeca.

De gemeenteraad discussieert na de meivakantie over de parkeerplannen van het college. De binnenstadsondernemers vragen de raadsleden hun kritiek serieus te nemen en hun standpunt over te nemen. Volgens CAA is dat ook hard nodig, omdat in de omliggende dorpen parkeren gratis is en de winkeliers in die dorpen daar volop mee adverteren om klanten te lokken.