Nieuws Financiën
Pensioencrisis is niet alleen schuld van ECB
Onze solidariteit met Zuid-Europa heeft zijn grens bereikt. We moeten beter voor onszelf opkomen, schrijft de Volkskrant.

De temperatuur stijgt snel in pensioenland nu korting van pensioenen in 2017 voor meerdere pensioenfondsen realiteit dreigt te worden. Door nieuwe rentedalingen zijn de dekkingsgraden weggezakt tot niveaus waarop snel herstel onwaarschijnlijk lijkt. Toonaangevende fondsen zoals ABP en PFZW hebben voor elke euro aan pensioenverplichting nog ongeveer 88 cent in kas. En dus doemt het spookbeeld van de kortingen weer op.
Deze maand verlaagde de ECB de monetaire rente tot nul procent en verruimde Draghi het opkoopprogramma van obligaties. Meer van hetzelfde medicijn 'kwantitatieve verruiming', maar pensioenbestuurders en pers roerden zich, zelfs de politiek gaf een voorzichtig signaal af: lage rentes en ontmoediging van sparen treffen de Nederlandse institutionele investeerders. Voormalig president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank vergeleek het ECB-beleid zelfs met een kamikazepiloot.
De sluipende neergang van de fondsen is echter niet van gisteren. De houdbaarheid van het pensioenstelsel staat al jaren op de agenda van politiek en sociale partners. Wat verklaart dan het momentum rondom het dossier pensioenen? Europa speelt hierin een bepalende rol. Een groeiend onbehagen over het onvermogen van de Europese (en nationale) politiek om opeenvolgende crises het hoofd te bieden vormt een vruchtbare voedingsbodem voor deels terechte kritiek.
Lees verder op Volkskrant.nl.
Marc Pröpper is zelfstandig risk manager.