Financiën

Personeel wil graag weg bij Flowserve vanwege goed sociaal plan

beeld deondernemer
Leestijd 1 minuut
Lees verder onder de advertentie

De ondernemingsraad had bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof zelfs een procedure tegen Flowserve aangespannen, maar de rechtszaak die daarover in januari zou dienen werd op het laatste moment afgeblazen. Het werk dat nu in Hengelo gebeurt wordt ondergebracht in vestigingen van Flowserve in Italië, Spanje en Etten-Leur. Daardoor worden 87 van de 123 werknemers in Hengelo ontslagen.

150 jaarMet het staken van de productie komt er een einde aan 150 jaar pompenbouw in Hengelo. C.T. Stork begon in 1868 met de productie van pompen aan de Lansinkesweg. In 1997 nam het Amerikaanse Flowserve het bedrijf over.

In Hengelo resteert alleen een kenniscentrum, waar circa dertig man aan de slag kan. Het is echter de vraag of er inderdaad dertig werknemers met de juiste competenties voor dat kenniscentrum gevonden kunnen worden. Want het sociaal plan is zo goed dat veel werknemers van Flowserve er gebruik van willen maken.

Lees verder onder de advertentie

Sociaal planUitgangspunt voor het sociaal plan was de 'kantonrechtersformule' zoals die werd gehanteerd voordat vorig zomer de zogeheten transitievergoeding werd ingevoerd. "We hebben afgesproken dat voor de vertrekkers de oude kantonrechtersformule keer factor 1,2 gaat gelden", zegt FNV-bestuurder Frans Vosman.

In principe kan iedereen die wil gebruikmaken van de royale vertrekregeling, die tot en met 2020 loopt. Dat het sociaal plan zo'n lange looptijd heeft, is om voldoende werknemers te interesseren in een baan in het kenniscentrum, dat Flowserve elders in Hengelo wil openen. "Ons huidige terrein met opstallen gaat in de verkoop", zegt interim-directeur Martijn Jansen van Flowserve.

Foto: Marieke Bakker

Lees verder onder de advertentie