Nieuws Financiën

Economische Zaken: eenvoudig lenen bij bank is er niet meer bij

Directeur Ondernemerschap van het ministerie van Economische Zaken Pieter Waasdorp spreekt vandaag tijdens een financieringsevent van de Week van de Ondernemer in Utrecht over de ‘entrepreneurial economy.’ Hij stelt: “We zijn van een meer gestuurde managerseconomie naar een ondernemende economie gegaan. Ondernemers moeten meer weten over financieringsmogelijkheden."

Aurora Peters 29 november 2016

Waasdorp 1065

Deze ontwikkeling zet zich voort onder invloed van innovaties als fintech, blockchain, robotisering en big data. “Voorheen werd een bedrijf zo gerund dat het nog zeker vijftien jaar op dezelfde voet kon doorgaan”, legt Waasdorp uit. “Tegenwoordig gaan businessmodellen nog maar vijf jaar mee.” Als voorbeeld van een Nederlands succesverhaal noemt hij het biotechbedrijf Dezima Pharma dat al na drie jaar werd verkocht voor 265 miljoen euro.

Stapelfinanciering

De veranderde businessmodellen hebben ook geleid tot andere financieringsvormen. “Naar een bank gaan die voor jou vertrouwd is en daar eenvoudig geld lenen is er niet meer bij”, aldus Waasdorp. “Bedrijven doen meer aan stapelfinanciering, wat meer interesse vraagt van de ondernemers zelf. Je moet meer weten over de bestaande mogelijkheden.”

Qredits

Met name voor bedrijven die maximaal 2,5 ton willen lenen, is dit van belang, omdat zij hun bedrijfsfinanciering steeds moeilijker rond krijgen. “Hier kan kredietverstrekker Qredits bijvoorbeeld een gat vullen”, reageert Waasdorp. Qredits is een private kredietverstrekker die naast bedrijfskredieten tot 250.000 euro ook coaching biedt aan ondernemers. “Een andere optie is de Borgstelling MKB Kredieten (BMKB) waarbij het ministerie van Economische Zaken deels garant staat voor bedrijven die een lening willen afsluiten, maar niet genoeg zekerheid kunnen bieden aan de bank.”

Nationale Financieringswijzer

Het is voor mkb’ers dus essentieel dat zij de weg weten te vinden zodra zij op zoek gaan naar vreemd vermogen. “Wij zijn altijd aan het kijken hoe we daarvoor kunnen zorgen”, zegt Waasdorp. “De Nationale Financieringswijzer kan hierbij worden gebruikt als oriëntatiewijzer. Vervolgens is de Kamer van Koophandel of de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de plek om informatie in te winnen”.

Gerelateerde artikelen:

Fintech revolutie schudt financiële sector op

Miljoenenovername in Nederlandse biotech

Blockchain gaat de wereld veranderen

Mariëtte Hamer: Hoe blijven we robots de baas?

Kan big data winkels helpen in hun strijd met de webshops?