Nieuws Financiën

Platteland heeft 'vernieuwers' nodig

Het platteland heeft doortastende bestuurders nodig, maar moet het ook steeds meer hebben van haar eigen creatieve bewoners en ondernemers. Een Lokale Actie Groep (LAG) in Zuidwest Twente zoekt daarom 'vernieuwers'. Voor hen ligt er maximaal een ton aan subsidie klaar, mits zij een goed plan hebben, die de economie, het toeristisch karakter en de levendigheid van het platteland versterken, laat De Twentsche Courant Tubantia weten.

Van onze redactie 4 september 2016

Idee1

Marianne Breedijk, coördinator van de LAG: "Het platteland staat al geruime tijd voor grote uitdagingen. Vergrijzing, krimp, en een toenemend aantal gebouwen dat leeg komt te staan. Hoe hou je het platteland levendig en aantrekkelijk? Inzet van de bevolking is onontbeerlijk. Vooral omdat de overheid zich steeds verder terugtrekt.

Vernieuwing"Vernieuwende plannen kunnen aanspraak maken op een bijdrage uit een Europese subsidiepot, Leader. Ook de provincies, gemeenten en het waterschap stoppen geld in dat fonds. Tot 30 november kunnen projecten worden ingediend. De LAGbeoordeelt of een project voor subsidie wordt voorgedragen.

In de voorbije weken waren er in verschilende plaatsen zogenaamde Leader-cafés, waar mensen hun ideeën konden toelichten. Deze week was het laatste café in Daarlerveen; 7 mensen presenteerden daar een idee.