Nieuws Financiën

PPM Oost helpt jonge bedrijven

PPM Oost helpt jonge bedrijven verder. Met geld. Niet altijd gaat dat goed, schrijft De Twentsche Courant Tubantia.

Gerben Kuitert | Foto's: Lars Smook 7 juni 2016

Klooker financiering ppm oost lars smook 1

De een - Klooker - werkt aan een nieuw internetplatform voor shoppen op het web. De ander - Gannet - wil een nieuw type kunstheup op de markt brengen. Twee jonge bedrijven met risicovolle projecten, waarvan banken hun handen liever afhouden. De Participatiemaatschappij Oost Nederland (PPM Oost) stapte er wel in. Bij Klooker met een participatie, bij Gannet met een lening.

Eerste fasePPM Oost, eigendom van de provincies Overijssel en Gelderland, ziet het als z'n taak bedrijven door de eerste, moeilijk te financieren fase heen te helpen, legt PPM Oost-directeur Marius Prins uit. "En door de groeifase, die daarop volgt. Want ook voor groei is financiering lastig te vinden. We bestaan niet om eindeloos aandeelhouder te blijven van bedrijven die goed draaien."

Kansrijk maar kwetsbaarOm die reden verkocht PPM Oost in de achterliggende jaren - met een mooie winst - z'n belangen in succesvolle Twentse bedrijven als Demcon (Enschede), Xsens (Enschede), Aeronamic (Almelo) en Pharmaline (Oldenzaal). Maar de investeringen gaan niet altijd goed. PPM Oost loopt regelmatig een scheur in de broek op. Want de bedrijven waarin geld wordt gestopt zijn weliswaar kansrijk en kunnen veel banen opleveren, ze zijn ook kwetsbaar. Zo leed PPM Oost vorig jaar een verlies van 6,2 miljoen euro. Belangrijkste oorzaak: het faillissement van vijf bedrijven waarin het had geïnvesteerd. Over 2014 werd trouwens een winst behaald van 6 miljoen euro.

InnovatiefondsIn totaal heeft PPM Oost 95 miljoen euro uitstaan. Er is nog circa 25 miljoen beschikbaar. Daarnaast beheert PPM Oost sinds kort het Innovatiefonds Twente, waarin investeringskapitaal van de Regio Twente zit, en het Innovatiefonds Overijssel met geld van deze provincie.De Twentse gemeenten hebben samen 7 miljoen euro gestort in het Innovatiefonds Twente. Dat bedrag wordt nog verhoogd naar 15 miljoen. De eerste zes investeringen uit dit fonds zijn vorig jaar gedaan (zie hieronder). In Innovatiefonds Overijssel zit 42 miljoen euro, waarvan de helft inmiddels via leningen is uitgezet.

TopsectorenPPM Oost investeert met name in bedrijven in de maakindustrie, de gezondheidssector, landbouw en voedingsmiddelenindustrie. Een beperkte bandbreedte, die ondernemers in andere branches die ook op zoek zijn naar groeikapitaal wel eens frustreert. PPM Oost-directeur Prins: "Die keuze voor zogeheten topsectoren is gemaakt door de politiek. Daar gaan wij niet over."

WadinkoWadinko, participatiemaatschappij van Overijssel en 24 Overijsselse gemeenten, wil dat er in 2020 5.000 mensen werken in de bedrijven waarin het investeert. Dat zei directeur René Wolfkamp gisteren in de aandeelhoudersvergadering. Wadinko steekt geld in bedrijven in Overijssel en Zuidoost-Drenthe. De groeidoelstelling is zéér ambitieus. Eind vorig jaar werkten er nog 2.700 mensen bij de 26 'Wadinko-bedrijven'.Vorig jaar nam Wadinko een belang in 't Enschedese ICT-bedrijf Locamation en verkocht het zijn aandelen in AKG Kunststof Groep in Vroomshoop en het Rijssense metaalbedrijf HAWO. Ook werd Timmerije in Neede verkocht, terwijl het belang in Euro Mouldings in Nijverdal werd vergroot. Dit jaar ging Wadinko onder meer in zee met textielrecyclingbedrijf Frankenhuis (Haaksbergen).

Lees verder onder de foto

GannetGannet staat voor een doorbraak. Negenhonderd mensen lopen er inmiddels rond met een door de Enschedese chirurg Ariaan van Walsum in samenwerking met Baat Medical Products uit Hengelo ontwikkelde innovatieve heupprothese van roestvrij staal. Voor de marketing en verkoop is Gannet in Hengelo opgericht. "We zijn nu op zoek naar grote partijen die onze heupprothese willen vermarkten", zegt Gannet-directeur Alfons Wegdam. "De eerste Gannet is zes jaar geleden geïmplanteerd in het MST. Zes ziekenhuizen in Nederland en één in Denemarken werken er nu mee. De tijd is rijp voor een grote stap vooruit."Bij het gebruik van de Gannet-heup neemt de kans op een geslaagde operatie fors toe, zegt Wegdam. "De kans dat er achteraf opnieuw aan moet worden gesleuteld is bij Gannet 4 procent en bij de traditionele manier van opereren 12 procent. Toepassing van de Gannet bespaart de Nederlandse zorg 1.000 euro per patiënt." Het Innovatiefonds Twente verstrekte een lening want introductie van nieuwe medische (hulp)middelen is een zaak van lange adem. Wegdam: "De ontwikkelingskosten bedragen al meer dan een miljoen."

Lees verder na de foto

KlookerBinnenkort te downloaden: de app Klooker. De naam is afgeleid van het Twentse 'klook': slim. Met Klooker shop je in één app bij webwinkels en betaal je met één klik via Paypal. "Klooker is uit frustratie geboren", zegt initiatiefnemer Dennis Kamst uit Oldenzaal. "95 procent van de pogingen die via de mobiele telefoon worden ondernomen om via internet te kopen, haalt de eindstreep niet. Door het grote aantal handelingen."

PayPalKamst liet een platform bouwen waarop webshops hun waar kunnen aanbieden. Kopen met de mobiele telefoon kan 'in een handomdraai'. "Zonder te registreren, wachtwoorden, codes, of wat dan ook. Het enige wat je nodig hebt is Paypal." Klooker start met zeventien webshops, die hun goederen via het Twentse platform aanbieden. 11 miljoen Nederlanders koopt wel eens via internet. Kamst richt zich met Klooker op een kwart van hen: "Op de groep tussen 25 en 50 jaar, die snel en probleemloos wil bestellen en gemak zoekt."

Naast PPM Oost doen nog twee Twentse partijen mee. Kamst: "Ik ben er blij mee. De ontwikkeling en aanloop hebben twee jaar geduurd. Dat kun je als privépersoon niet allemaal zelf voorfinancieren."