Nieuws Financiën

Problemen bij Perry nieuwe klap Amsterdam-Zuidoost

Het winkelhart van Nederland loopt leeg. Opnieuw wankelt een winkelhoofdkantoor in Amsterdam-Zuidoost, meldt Het Parool.

Herman Stil | Foto: Rink Hof 24 februari 2016

Perry Amsterdam

Lees ook:Doek valt definitief voor Perry SportWie sleurt V&D nog meer mee in zijn val?Perry Sport blijft voorlopig openShop-in-shop nekte Perry Sport

Unlimited Sports Group, eigenaar van sportketens Perry Sport en Aktiesport, kreeg maandagmiddag uitstel van betaling vanwege problemen bij beide dochters. Of de surseance de opmaat is voor een faillissement, willen zowel het bedrijf als bewindvoerder Ton van Hees nog niets zeggen. De winkels blijven voorlopig open.

Op het hoofdkantoor van de sportartikelengroep aan de Hullenbergerweg werken 120 mensen. Het is daarmee in korte tijd opnieuw raak in Zuidoost, waar meer hoofdkantoren van landelijke winkelketens zijn gevestigd dan waar ook in Nederland. Met het omvallen van V&D zijn in één klap 450 kantoorbanen in het gebied verloren gegaan. Daarnaast kondigde groothandel Makro vorige week een sanering aan waarbij 600 banen verdwijnen, onder meer op het hoofdkantoor aan de Spaklerweg.

Andere reuzenBlokker, dat bouwt aan zijn eigen campus in het gebied, krimpt winkelketens in en sluit niet uit dat daarbij ook kantoorbanen verloren gaan. Zo worden de hoofdvestigingen van speelgoeddochters Bart Smit en Intertoys samengevoegd in Amsterdam.

Bij twee andere winkelreuzen in Zuidoost is het nu enigszins rustig. Maxeda DIY, eigenaar van doe-het-zelvers Praxis en Formido, onderzocht vorig jaar ingrepen vanwege de sterk gedaalde omzetten in de doe-het-zelfbranche. En de Bijenkorf zit in een sanering waarbij vijf van de twaalf vestigingen worden gesloten en 262 banen verdwijnen.

USG is in de problemen geraakt doordat V&D en Scapino, waarvoor Perry en Aktiesport de sportartikelen leverden, zijn weggevallen. Over ingrepen wil het bedrijf, dat 2300 werknemers telt, of de gisteren benoemde bewindvoerder, Toni van Hees, nog niets zeggen. Hij voert nu gesprekken met leveranciers en financiers - waaronder huisbank Rabobank - om de toekomst van het bedrijf te bepalen.

Perry klonk zo lekker Angelsaksisch"Wat God niet geeft, geeft Perry." De keten die nu alleen sportartikelen verkoopt, heeft zijn furore mede te danken aan bh- vullingen voor de misdeelde vrouw.

Het klonk zo lekker Angelsaksisch, Perry & Co. Bovendien is de relatie met Joseph Perry, detailhandelleverancier te Londen , buitengewoon goed. Dus als de Amsterdamse boekhandel Loman & Verster naast de eigen zaak in Kalverstraat 97 in 1866 ook een 'magazijn' wil beginnen, is de naam snel bepaald.

Met sport en vrije tijd heeft Perry dan nog niets. Het is 'een magazijn met voortdurend afwisselenden bazaar, waar elk wat wils vindt.' Zoals: 'reisdekens; engelsche en amerikaansche speelgoederen; gomelastieken voorwerpen; engelsche zeepen en reukwerken; engelsche messen en scharen; amerikaansche klokjes' en kantoorbenodigdheden als 'pennen, potlooden en andere schrijfbehoeften'. En dus bh-vullingen.

Via zijn Angelsaksische banden komt Perry & Co in 1936 hier met monopoly op de proppen, waarbij in 1940 de straatnamen worden vervangen door Nederlandse winkelstraten waar Perrywinkels zijn gevestigd.

De sportartikelen komen pas voorzichtig in de jaren twintig, als sportbeoefening (door heren) enigszins acceptabel wordt. Pas echt sportief wordt Perry na de overname door warenhuis de Bijenkorf in 1959. Die voegt het samen met zijn eigen sportketen Leo van der Kar en in 1978 ook met dochter Sporthuis Centrum. Vanaf dat moment is het Perry Sport - ook als concurrent Vendex (van V&D) zich er in 1984 over ontfermt, en via fusies en splitsingen in steeds andere moederbedrijven verzeild raakt.

De rol als speelbal eindigt in 2006 als Perrymoeder USG in handen komt van de Amsterdamse investeerder Bencis van Zoran van Gessel.