Financiën

Productie slim glas moet Merck 15 miljoen opleveren

beeld deondernemer
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Inmiddels is de ontwikkeling zover dat Merck een productiefaciliteit gaat inrichten.

"Waar die precies gaat komen wordt pas later bekend gemaakt, maar in ieder geval in deze regio. In 2017 wil Merck met de productie van het slimme glas starten", aldus een woordvoerder van het voormalige Peer+.

De slimme ramen, officieel aangeduid als Liquid Crystal Windows (LCW), bestaan uit dubbel glas met daartussen een laagje vloeibare kristallen die zich met een druk op de knop één richting op kunnen draaien. Met een elektrische stroom kan het raam zo transparant of juist donker worden gemaakt. Net als met traditionele buitenzonwering kun je het daarmee binnen zo'n 7 à 8 graden koeler krijgen. Omdat daardoor de airconditioning minder hard hoeft te werken, wordt er tevens energie bespaart.

Lees verder onder de advertentie

Ook is het mogelijk om de zijkant van het glas uit te rusten met PV-strips die het opgevangen licht omzetten in elektriciteit. De energie die nodig is voor de bediening, wekt het glas dan zelf op. "Maar om de eerste marktintroductie niet te complex te maken, gaan we het glas eerst leveren zonder deze PV-techniek", licht een woordvoerder van het Duitse Merck toe. "In de toekomst willen we het glas zowel met als zonder PV-strips leveren."

De technologie voor de slimme ramen is aan de TU/e ontwikkeld. Casper van Oosten stuitte tijdens zijn promotieonderzoek op materialen waarmee je ramen verduisterend en energieopwekkend kunt maken. In 2008 richte hij met Teun Wagenaar Peer+ op.

Met zijn bedrijf verwierf hij diverse innovatiesubsidies voordat het in 2014 werd overgenomen door Merck.

Lees verder onder de advertentie

Deze Duitse multinational leverde al vloeibare kristaltechnologie die werd gebruikt voor LCD-schermen door producenten van televisies, computers en mobiel telefoons. Met de investering van 15 miljoen voor de productiefaciliteit van slim glas voor gebouwen, zet Merck een volgende stap in de strategie om de vloeibare kristaltechnologie in te zetten voor andere toepassingen dan LCD-schermen.

Er zijn al pilotprojecten gestart met de technologie. Zo is een deel van het Innovation Center van Merck in Darmstadt van 'slimme ramen' voorzien. Hetzelfde zal gebeuren in hun nieuwe productiefabriek voor OLEDs.

Toch benadrukt de woordvoerder van Merck dat ze geen ramenfabrikant worden. "We leveren glasmodules die op aanvraag worden geproduceerd. In eerste instantie zullen die worden gebruikt voor kantoorgebouwen", verwacht de woordvoerder die uitlegt dat Merck de eerste productieperiode vooral ziet als testfase. "We willen kijken wat er mogelijk is met de modules en wat de levensduur is van de glasmodules. Pas op langere termijn, zo'n vijf tot tien jaar, verwachten we dat ze ook in de woningbouw gebruikt zullen worden."

Lees verder onder de advertentie

Merck is 's werelds oudste farmaceutische en chemiebedrijf. Merck werd opgericht in 1668. Hoewel het hoofdkantoor nog altijd is gevestigd in het Duitse Darmstadt, opereert het bedrijf inmiddels wereldwijd.

In totaal werken er 50.000 medewerkers in 66 landen. (In Nederland ruim 300). Het bedrijf is nog altijd voor het grootste deel in handen van de familie Merck.

In Canada en de Verenigde Staten opereert het bedrijf onder de naam EMD. Het bedrijf telt twee divisies Merck Serono en Merck Chemicals (EMD Serono en EMD Chemicals in de VS). Sinds 2007 is Merck beursgenoteerd aan de DAX.

Lees verder onder de advertentie

Bij de publicatie van de kwartaalcijfers gisteren, kondigde Merck aan een omzet van 14,9 miljard tot 15,1 miljard euro te verwachten. Eerder werd 14,8 miljard tot 15 miljard euro verwacht. De operationele winst (EBITDA) wordt ingeschat uit te komen tussen de 4,3 miljard en 4,4 miljard euro, waar aanvankelijk een bedrag van tussen de 4,1 miljard en 4,3 miljard euro werd voorzien.