Nieuws Financiën

Provincie Overijssel gooit rem op nieuwe winkelpanden

Pak eerst de leegstand aan, voor je nieuwe winkels bouwt. Dat stellen elf provincies. Ook Overijssel gaat nieuwbouw blokkeren, meldt de Stentor.

Ewoud ten Kleij 29 september 2016

Leegstandwinkelstraat1065

De harde aanpak maakt deel uit van een landelijk pact tegen leegstaande winkelpanden. Minister Henk Kamp en elf provincies (alleen Flevoland niet) sluiten volgende week een retaildeal. De provincies nemen vanaf dat moment de regie in handen om een einde te maken aan de leegstand.

Beloning

Van de winkelpanden staat ruim tien procent leeg. Nu ligt dat probleem nog helemaal op het bordje van gemeenten, met wisselend succes. Daarom gaan de provincies de lokale overheden steunen. Overijsselse gemeenten krijgen bijvoorbeeld 10.000 euro als ze zich bij de retaildeal aansluiten.

Wil je winkelpanden in het centrum nieuw leven inblazen, dan moet nieuwbouw buiten de stad geen roet in het eten gooien. Hoe mooi de plannen ook zijn, de provincies gaan ze tegenhouden. Eerst informeel. Zet een gemeente toch door, dan dient de provincie rücksichtslos een bezwaar in.

Twaalfde provincie

Flevoland is de enige provincie die de retaildeal niet ondertekent. Niet omdat ze het er niet mee eens zijn, zegt woordvoerder Henriëtte Muller. "Wij werken al met onze Visie Werklocaties. Gemeenten toetsen hun plannen bij de provincie." In de visie is al opgenomen dat grote winkels buiten de bebouwde kom niet zijn toegestaan.