Nieuws Financiën

Rabobank doet kantoor op de Deel in Emmeloord in verkoop

De Rabobank Noordoostpolder- Urk heeft iets minder dan de helft van de ruimte nodig van het huidige bankgebouw aan de Deel. Dat is in 1999 - opgeleverd in 2000 - nog grondig verbouwd en uitgebreid. "We doen meer met minder mensen", zegt directeur Jetze Kempenaar. Hij wijst er op dat nu al een deel van de bovenste etage leegstaat. "Het is een prachtig gebouw, maar simpelweg te groot voor ons."

Dik van Herwaarden | Foto: ANP 19 mei 2016

Rabobank ANP

De bedoeling is het gebouw te verkopen en na de verbouwing een deel terug te huren. "Banken volgen tegenwoordig het stramien van: we hoeven geen eigen gebouw, we kunnen huren. We zijn een bank en geen belegger of vastgoedbeheerder."

InschrijvingHet gebouw wordt bij inschrijving verkocht. Wie interesse heeft, kan tot 6 juli een bod doen. "De prijs is belangrijk, niet zaligmakend. We hechten er waarde aan dat het gebouw een passende functie behoudt voor en omgeving."

PersoneelDat de bank minder ruimte nodig heeft, komt mede door minder personeel. Waren er in 1999 nog 220 personeelsleden, nu zijn dat er 150. Verdere terugloop wordt verwacht, gezien wat Kempenaar noemt 'voortschrijdende automatisering en regionalisering'. De bank trekt ook veel minder bezoekers. Oorzaak is onder meer bankieren via app en internet. Daardoor is minder personeel nodig. Terwijl er meer klanten zijn en het volume kredieten en hypotheken toenam. Met die ontwikkelingen worstelt de hele bankensector. Rabobank benadrukt dat de dienstverlening aan de Deel voor de klant onveranderd blijft.