Nieuws Financiën
Rabobank jaagt op bedrijven die krediet willen
De afdeling bijzonder beheer, de ziekenboeg bij de Rabobank, stroomt leeg. Afgelopen jaar daalde het aantal bedrijven dat te maken heeft met betalingsproblemen met 11 procent tot 21.000.

De lagere kredietverliezen scheelden de bank 1,6 miljard euro. Bedrijven draaien beter en er zijn aanmerkelijk minder faillissementen. Ook bij de particulieren liepen de kredietverliezen terug. Dan gaat het voornamelijk om woninghypotheken. Minder mensen worden werkloos en dat betekent minder wanbetalingen op hypotheken, bericht het AD.
Aan de kostenkant profiteert de Rabobank dus volop van het economisch herstel. Maar aan de batenkant is het een ander verhaal. De kredietportefeuille in Nederland daalde zelfs. Het mkb neemt maar geen krediet op, maar lost alleen maar af. Zelfs jaren van economische groei zorgen niet voor meer vraag naar krediet. "We zijn echt op jacht naar de bedrijven die krediet nodig hebben", zei topman Wiebe Draijer. Maar tot nu toe is die jacht zonder succes. De topman breekt zich er al een tijdje het hoofd over hoe dat nou kan. Een mogelijke verklaring is het feit dat startende bedrijven zich vooral richten op innovaties in de dienstverlening. En daar heb je geen grote investeringen in gebouwen en machines voor nodig. "Wat ook meespeelt is dat we in Nederland niet goed zijn op het gebied van doorgroeien van bedrijven", zegt Draijer. Bij de particulieren is het beeld niet veel beter. De woningmarkt trekt aan, wat goed is voor de verkoop van nieuwe hypotheken. Maar per saldo daalde de hypotheekportefeuille. Klanten gebruiken hun spaargeld, dat toch niets oplevert, liever voor extra aflossingen op de hypotheek.
Geen passend antwoordDe kans is groot dat dat beeld dit jaar niet zal veranderen. Bij de verkoop van nieuwe hypotheken heeft de Rabobank last van de concurrentie van verzekeraars en pensioenfondsen. Die zijn vooral goedkoper bij hypotheken met lange rentevaste periodes. De Rabobank heeft nog geen passend antwoord op die concurrentie.
Ook de aflossingen zullen doorgaan, is de verwachting. Het agressieve rentebeleid van de Europese Centrale Bank zorgt ervoor dat de spaarrente waarschijnlijk nog verder gaat dalen.
Die almaar dalende rente wordt voor de Rabobank een steeds groter probleem. Topman Gerrit Zalm van concurrent ABN AMRO klaagde daar woensdag ook al over. Wat Draijer betreft wordt het rentebeleid snel aangepast. "Het is een recept uit het verleden. Het werkte goed om de euro te verzwakken en op die manier de economische groei aan te jagen via de export. Maar nu heeft het geen effect meer. Bedrijven gaan niet meer investeren door de lage rente. En voor banken, verzekeraars en pensioenfondsen is het slecht." En voor de spaarders natuurlijk, al verwacht Draijer niet dat de spaarrente naar nul zal zakken. Groei zat er wel in de internationale tak van de bank.