Blog Financiën

Ralph van Dam: 'Failliet? Zo gek nog niet...?'

'Niemand neemt graag afscheid van zijn bedrijf. Als ik tenminste het bewust failliet laten gaan van een onderneming om torenhoge schulden af te schudden buiten beschouwing laat. Maar soms kan het niet anders. COVID-19 is een externe factor die niemand heeft zien aankomen en die helaas duizenden ondernemers de kop gaat kosten'. De eerste blog van Ralph van Dam, nieuw lid van onze Raad van Advies.

Ralph van Dam 27 oktober 2020

Failliet opheffing uitverkoop winkelstraat corona

Dit is de Raad van Advies van De Ondernemer

De Raad van Advies van De Ondernemer bestaat uit acht ondernemers en/of experts uit het bedrijfsleven die regelmatig in blogs, podcasts en artikelen hun inzichten en adviezen delen. Naast Ralph van Dam, zijn dat topondernemer Marco Aarnink, Ikwilgroeien.nl-initiator Ali Bouali, marcom-deskundige Thijs van Dijk, vitaliteits-specialist Martin Hersman, tech-expert Brechtje de Leij, creative/ mediaspecialist Petra Lubbers, consumentenpsycholoog Patrick Wessels.

Een bedrijf opstarten en laten groeien is voor ondernemers vaak een intensieve en heftige tijd. Maar een bedrijf na jarenlang hard werken moeten stopzetten, is minstens zo impactvol. Ik heb het helaas zelf aan den lijve ondervonden. Door de jaren heen heb ik meerdere bedrijven gehad, waarvan ik er één failliet heb moeten laten verklaren. Dit ligt inmiddels enkele jaren achter me, maar nog iedere dag is er wel een link naar de impact die deze periode op mijn leven heeft gehad. Niet in de laatste plaats omdat ik over mijn persoonlijke ervaringen het boek Langs de afgrond schreef.

Het faillissement voor mijn bedrijf aanvragen is misschien wel een van de moeilijkste beslissingen in mijn leven geweest. Ik moest daarmee afscheid nemen van iets, waarin ik jarenlang mijn hele ziel en zaligheid had gestopt en waaraan ik voor een groot deel mijn identiteit ontleende.

'Lonely at the top'

Vanuit een sterk verantwoordelijkheidsgevoel richting mijn werknemers vocht ik door tot op het laatst. Maar het begrip ‘lonely at the top’ kreeg ineens een duidelijke betekenis, doordat alle pijlen van de buitenwereld op jezelf als directeur en eigenaar zijn gericht. Wat kun je nog doen? En, ook niet onbelangrijk: wat mág je nog doen? Eenmaal failliet verklaard beland je in een wereld die je als ondernemer niet kent, maar waarin je je wel van de een op de andere dag noodgedwongen moet zien staande te houden.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het verliezen van een bedrijf gelijk staat aan het verliezen van een dierbare. Het rouwproces is identiek.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het verliezen van een bedrijf gelijk staat aan het verliezen van een dierbare. Het rouwproces is identiek. Je gaat van paniek naar geschoktheid, ontkenning, woede, ongeloof en uiteindelijk acceptatie. Pas daarna kun je de blik weer vooruitwerpen richting nieuw perspectief. Dat laatste ging mij als ondernemer van nature goed af. Maar het duurde door de heftigheid van het hele traject wel jarenlang voordat dit talent weer kwam bovendrijven.

Levert het stopzetten van je bedrijf of een faillissement dan helemaal niets op? Zeker wel. Al zie je dat vaak pas achteraf. Ik ben op persoonlijk vlak geconfronteerd met mijn eigen aandeel in de oorzaken achter mijn bedrijfsbeëindiging. Dat zijn pijnlijke lessen, maar ze hebben mij als persoon wel verrijkt. Ik heb ervan geleerd dat de persoon die je bent bepalend is voor de ondernemer die je kunt zijn. Zakelijk gezien heb ik veel praktische lessen aan mijn faillissement overgehouden, die mij een betere ondernemer hebben gemaakt. Ik deel er graag een paar met je.

  • Voorkomen is beter dan genezen. Grijp op tijd in en stel de hulpvraag aan je omgeving
  • Zorg dat je de basis op orde hebt. Deponeer je jaarcijfers op tijd en op de juiste wijze
  • Win ruim op tijd advies in, als je bang bent om failliet te gaan. Benader een insolventie-advocaat om je voor te bereiden
  • Leg een oorlogskas aan. Je moet jezelf als ondernemer altijd kunnen verdedigen
  • Ontbind een fiscale eenheid. Doe dit als het kan op tijd, om verrekeningen te voorkomen
  • Leg al je handelingen en communicatie goed vast: voorafgaand aan je eventuele faillissement en tijdens de afwikkeling daarvan.
  • Zorg goed voor jezelf. Je bent zeer kwetsbaar als eindverantwoordelijke van een bedrijf. Zorg dus voor voldoende slaap, eet en drink gezond en zoek ontspanning.

Er komt een vloedgolf van faillissementen op ons af. Ondernemers uit diverse sectoren staan op hun laatste benen.

Er komt een vloedgolf van faillissementen op ons af. Ondernemers uit diverse sectoren staan op hun laatste benen. Ben jij een van hen? Verwacht je de komende maanden in financieel zwaar weer terecht te komen of sta je al aan de vooravond van het bewust stopzetten van je bedrijf? Kom dan in actie. Je hoeft het niet alleen te doen. Vanaf vandaag is er een loket voor ondernemers geopend waar je gratis, persoonlijk en vertrouwelijk advies kunt krijgen over je situatie en mogelijke scenario’s. Kijk op geldfitzakelijk.nl.

Ik wens jou de kracht toe om door te zetten als het moet en de moed om te stoppen als het niet meer gaat. Ja, it’s lonely at the top. Maar toch sta je er niet alleen voor.

Ralph van Dam

Raad van Advies De Ondernemer

Ralph van Dam heeft passie voor ondernemerschap, groei en continuïteit. Hij is (mede)oprichter van verschillende internetstart-ups en scale-ups en kent het klappen van de zweep waar het over ondernemen gaat. Tegenwoordig combineert hij het ondernemerschap bewust met een functie in het corporate bedrijfsleven. Zo is hij actief als Business Partner Ondernemerschap bij Centraal Beheer Bedrijven, maar inspireert, adviseert en coacht hij ook ondernemers vanuit zijn eigen onderneming Journey of Enterprises (JOE).

Check zijn boek Langs de Afgrond, ‘lessons learned van een ondernemer’ op www.langsdeafgrond.nl.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.