Nieuws Financiën

Recap wint terrein mkb: goed voor je personeel en pensioen

Nu geld goedkoop is en goede mensen duur worden betaald, kiezen ook mkb-ondernemers vaker voor herfinanciering van hun onderneming. Daarmee cashen ze waarde die in hun bedrijf zit om te investeren, bijvoorbeeld in een eigen pensioenvoorziening. Door eigen medewerkers als eerste de kans te bieden een deel van het bedrijf over te nemen en ondernemer te worden, versterkt deze ‘recapitalization’ bovendien de binding.

Eldert Kuiken 31 januari 2020

Marktlink Recap Baker Tilly Bedrijfsovername personeel financiering

Tim van der Meer tijdens een Talent Day van Marktlink.

Juist in deze krappe arbeidsmarkt met schrale pensioenperspectieven, wijst Lorijn van Leersum van Baker Tilly graag op de mogelijkheden van Recap als mkb-ondernemers advies vragen hoe zij verantwoord geld uit hun bedrijf kunnen halen.

,,Het is de gouden tijd voor werknemers om ondernemer te worden. Geld is nu goedkoop en banken lenen in deze opgaande economie graag geld uit. Herfinanciering van het bedrijf geeft de ondernemer ook de mogelijkheid goede medewerkers aan zich te binden. Banken financieren deze Recap graag omdat nieuw management voor nieuw elan zorgt, terwijl de continuïteit van de organisatie is geborgd.”

"Om vastzittende waarde in een bedrijf te converteren naar cash"

Tim van der Meer, partner en dealmaker bij Marktlink

Overwaaien naar het mkb

Tim van der Meer is partner en dealmaker bij Marktlink en zag de Recap overwaaien naar het mkb.

,,De Recap is al jaren een gebruikelijke manier van financieren en dividendbeleid voor grotere bedrijven en investeringsmaatschappijen om ‘vastzittende waarde’ in een bedrijf te converteren naar ‘cash’. Banken willen bij gezonde en winstgevende bedrijven van voldoende omvang dikwijls wel financieren. Dan is er een banklening in plaats van toekomstige winst waar superdividend uit komt. Als tegelijkertijd een investeerder of andere aandeelhouder toetreedt noemen we zo’n transactie een pre-exit.”

"Geen slecht idee in deze tijd van onzekere pensioen perspectieven”

Lorijn van Leersum, corporate finance expert van Baker Tilly

Pensioen plannen en risico spreiden

Deze methode van ‘recapitalization’ wordt onder meer gebruikt om het eigen pensioen te plannen, weet Van Leersum: ,,Geen slecht idee in deze tijd van onzekere pensioen perspectieven.”

Van der Meer spreekt van ‘risicospreiding’: ,,Vanuit risicospreiding is het een steeds vaker voorkomende gedachte bij ondernemers om wat waarde uit het bedrijf te halen zonder het bedrijf (volledig) te verkopen. Om vervolgens dat vrijgekomen geld op een andere manier te laten renderen.”

Lees ook: Pre-exit: verkopen en toch betrokken blijven

Aandeelhouder aan boord halen

Een waarschuwing vindt Van der Meer op zijn plaats, want de ondernemer haalt voor zijn onderneming wel een schuld binnen en dat 'maakt minder weerbaar voor tegenvallers en minder flexibel bij businesskansen. Niet ieder bedrijf en niet iedere situatie leent zich dus voor een recap.'

Van Leersum adviseert daarom ‘conservatief financieren’. ,,Het kan zijn dat een bank wel vier keer wil financieren, ofwel: de onderneming kan een financiering aangaan die vier keer de waarde is van de EBITDA, de winst voor afschrijvingen, rente en belasting. Toch is een ratio van maximaal 2,5 dan wellicht een stuk verstandiger. Mis je dan nog financiering, dan kun je ook nog denken aan een achtergestelde financiering vanuit de verkoper. Dit geeft de bank extra comfort en levert hoogstwaarschijnlijk een beter rendement op dan sparen of beleggen.”

Lees ook: Deze tips helpen jou aan een legendarisch resultaat van je bedrijfsverkoop

Lees ook: Bedrijfsovername Monitor: Steeds meer ondernemers willen bedrijf binnen twee jaar verkopen