Nieuws Financiën

Kapper wil aan de slag blijven, maar moet in de bijstand

Kapper Jozeph Koleh (58) verdient als zelfstandig ondernemer te weinig. Hij blijft veel liever werken dan een bijstandsuitkering aan te vragen, maar de regels verhinderen dat. Het Parool ging met hem in gesprek.

Jop van Kempen | Foto: Eva Plevier 16 maart 2016

Kapper ZZP

Te klein voor het tafellaken en te groot voor het servet. Zo zou je de positie van Jozeph Koleh kunnen schetsen. De kapper uit Amsterdam-Noord verdient te weinig om als zelfstandige door het leven te gaan, maar hij verdient genoeg om een volledige bijstandsuitkering te weigeren. De bijdrage die Koleh nodig heeft om zijn broek op te kunnen houden valt echter in het bureaucratische niemandsland. De gemeentelijke ombudsman, Arre Zuurmond, trok voor hem aan de bel bij de Amsterdamse wethouder Arjan Vliegenthart, die de portefeuille Werk, Inkomen en Participatie bestiert.

LevensvatbaarHoe zit de situatie van Koleh eruit? De kapper haalt in goede maanden een omzet van zo'n 1200 euro. Na aftrek van de bedrijfskosten houdt hij ongeveer 600 euro over. De gemeente vindt de kapperszaak echter niet levensvatbaar, zo luidt het gemeentelijke oordeel op grond van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). En dus kan Koleh geen beroep doen op het Bbz, een tijdelijke ondersteuning voor wie vanuit de bijstand een eigen zaak wil beginnen. Daarom moet Koleh terug naar bijstand, waarmee hij een inkomen van zo'n 1300 euro krijgt.

De regels wringen. Koleh werkt liever dan dat hij thuis zit. Hij heeft 'slechts' 700 euro aan aanvullend gemeenschapsgeld nodig als hij met zijn kapperszaak 600 euro verdient. Komt de kapper in de bijstand, dan heeft hij recht op 1300 euro gemeenschapsgeld. Bovendien weet iedereen dat het perspectief van een 58-jarige kapper in de bijstand beroerd is.

"De situatie is onhandig," zegt Koleh. "Als ik klanten kan knippen, voel ik me beter dan wanneer ik thuis zit. Knippen is goed voor mijn eigenwaarde en het kost de samenleving minder. Ik ben eigenlijk te trots om mijn hand op te houden voor een volledige bijstandsuitkering van 1300 euro. Aan 700 euro aanvulling naast mijn inkomen uit de zaak heb ik genoeg. En als ik meer klanten krijg, heb ik straks helemaal geen aanvulling meer nodig. Maar als de regels niet veranderen, moet ik wel de bijstand in."

BureaucratieVliegenthart erkent de bureaucratische tegenstrijdigheid. "Mensen als meneer Koleh vallen tussen de wal en het schip. De regels stellen dat ze bijklussen naast een uitkering, terwijl ze zelf het gevoel hebben dat ze werken en wat steun nodig hebben. We moeten kijken hoe we dat kunnen oplossen," aldus de SP'er.

Om een oplossing voor mensen als Koleh te vinden heeft Vliegenthart ruim een maand geleden een verzoek ingediend bij staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA). Amsterdam wil experimenteren om binnen de bijstand werken en studeren toe te staan zonder meteen te korten op die bijstand. Het verzoek ligt in Den Haag te wachten op een beoordeling.

In 2015 deden 790 Amsterdammers een succesvol beroep op het Bbz. Aan 254 mensen werd het Bbz geweigerd. Zo'n 39.000 Amsterdammers zitten in de bijstand.

Koleh, een christelijke Palestijn uit Bethlehem die in de jaren tachtig Nederlander werd, krijgt al negen maanden geen aanvulling meer op zijn inkomsten. Hij begon De Groene Kapper, met biologische haarproducten, in een dode ruimte tegenover de Dirk van den Broek op de Meeuwenlaan. Hij schreef Ymere aan of hij in pakweg tien dode vierkante meter een winkeltje kon beginnen. De woningbouwcoöperatie plaatste een pui, Koleh investeerde zelf zo'n achtduizend euro. "Ik wil graag door," zegt hij.

Frisse coupeOmbudsman Arre Zuurmond heeft wethouder Arjan Vliegenthart uitgenodigd voor een gemeenschappelijke knipbeurt bij De Groene Kapper. Door allebei een frisse coupe of een nieuwe haarkleur te nemen wil Zuurmond aandacht vragen voor mensen die net als kapper Jozeph Koleh in het bureaucratische niemandsland vallen tussen de bijstand en het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz). Het is ongewis of en wanneer een bezoek aan de kapsalon in de agenda van Vliegenthart past.