Nieuws Financiën

Restaurant in voormalig kerkgebouw Kamperland

De voormalige hervormde kerk van Kamperland wordt momenteel omgetoverd tot restaurant. Aan het roer staat de 23-jarige Lloyd Oudeman, zo weet de PZC.

Ellen Jobse | Foto: Marcelle Davidse 24 januari 2017

Kerkgebouw Kamperland

Op je 23e een restaurant beginnen. Voor velen een droom, voor Lloyd Oudeman uit Rilland werkelijkheid. De jarenlange leegstand van het voormalige hervormde kerkgebouw aan de Veerweg is dankzij het ondernemersbloed van de jonge Lloyd verleden tijd. Over een week of zes hoopt hij Amable te openen, een familiebrasserie waar huiselijkheid, gezelligheid en de Hollandse keuken centraal staan.

Verbouwing

Voordat de eerste gerechten opgediend kunnen worden, moet er nog een hoop gebeuren in het kerkgebouw. De buitenkant is een eind klaar, maar binnen overheersen kale, betonnen muren en houten constructies. Waar dat kan, houdt de Rillander het kerkgebouw in ere. Het hoge, houten plafond blijft zoals het was en ook de oude kerkvloer met sierlijke verwarmingsroosters krijgt een rol in het nieuwe interieur.

,,Het kerkje moet het kerkje blijven, want dat maakt de locatie juist zo uniek", legt hij uit. ,,Om die reden wilde ik de geveltoren ook zo graag behouden, al was het makkelijker geweest om hem weg te halen. Het torentje hoort gewoon bij de kerk en straks is het ook een mooi herkenningspunt voor de gasten."

Keuken

De kans is groot dat Lloyd zijn gasten straks zelf bedient, al voelt hij zich in de keuken ook prima op zijn plek. Na tien jaar in de horeca heeft de jonge ondernemer een hoop ervaring opgedaan bij diverse restaurants. In oktober zegde hij zijn baan bij een Schouws restaurant op om zich volledig te kunnen richten op zijn eigen brasserie.

Crowdfunding

Kamperland is niet echt een voor de hand liggende locatie als je uit Rilland komt. ,,Dat is mijn vaders schuld", zegt Lloyd lachend. Zijn vader investeert zo nu en dan in vastgoed. Hij kocht het pand aan de Veerweg en tipte zijn zoon. ,,Ik ben op weg naar mijn werk langsgereden om een kijkje te nemen en was gelijk enthousiast."

De financiering van het binnenwerk kon Lloyd niet in zijn eentje dragen, maar een crowdfundactie bood uitkomst. ,,Via de website geldvoorelkaar.nl heb ik in vier of vijf weken de benodigde 180.000 euro opgehaald." Dat bedrag betaalt Lloyd de komende jaren stukje bij beetje terug aan zijn donateurs.