Nieuws Financiën

Leeg terras in Marle door gewijzigd fietsknooppunt

Het is rond lunchtijd en de zon schijnt. Henk van der Vegt eet op zijn gemak een bolletje met kaas. Veel is er nu niet te doen voor de eigenaar van het Pannenkoekenhuus Marle. Buiten op het terras werken wielrenners de laatste happen van de lunch naar binnen. Zodra de fietsers vertrokken zijn is het terras leeg.

Van onze redactie 13 juni 2016

Henk van der Vegt Emiel Muijderman

"Tsja", zegt Van der Vegt met een zucht, "dat was vorig jaar en de jaren daarvoor toch echt anders." In die jaren rinkelde de kassa vrijwel continu. De ene na de andere fietser liep het knusse etablissement aan de Hellendoornseweg binnen. Veelal toeristen, die de knooppuntenroute per fiets volgden. "Daar moest ik het overdag in deze periode van het jaar van hebben. Fietsers die hier een pitstop maken en een lunch gebruiken. Nu niets van dat alles."

PannenkoekenAan de kookkunsten van het personeel ligt dat in elk geval niet. De pannenkoeken vinden 's avonds gelukkig gretig aftrek. Nee, het ligt volgens Van der Vegt aan de knooppuntenroute. Die is in februari veranderd. "Het restaurant lag tot dit jaar vlakbij knooppunt 9. Maar pas geleden ben ik erachter gekomen dat ze knooppunt 9 verplaatst hebben naar de Marsdijk. Dat ligt uit de richting. Dus vinden dagjesmensen me niet meer. Een week of wat geleden begon ik me af te vragen waarom het toch zo rustig bleef in mijn zaak.

Nieuw fietspadEnkele jaren geleden is er bij de Marsdijk een nieuw fietspad aangelegd. Daar is nu knooppunt 9. "Toeristen fietsen daar nu langs. Daar heb ik als ondernemer onder te lijden. Ik zit hier nu 25 jaar en ik heb me altijd gericht op toeristen en dagjesmensen overdag en 's avonds de pannenkoeken voor regulier bezoek. Dus ik mis de helft van de inkomsten."Het gaat om een stevig bedrag, zegt de restauranthouder. "Als dit zo doorgaat, dan kan dat oplopen tot 20.000 euro in een jaar. Dat is echt een strop voor mij. Mocht er niets veranderen, dan kan ik de tent in elk geval overdag wel sluiten." Met alle gevolgen van dien. "Dan gaat het werk voor werknemers verloren. Zeker vier moeten er dan weg." Dat wil Van der Vegt voorkomen, dus verzamelt hij handtekeningen om het knooppunt weer terug te krijgen. Een boekwerk vol steunbetuigingen maakt alvast duidelijk dat die steun er zeker is. "Want er is al zo weinig horeca hier in het buitengebied."Wiskundig systeem Han van den Heuvel van Routenetwerken Twente is enigszins verbaasd over de handelswijze van de ondernemer. Hij is vanuit de Regio Twente verantwoordelijk voor de fietsroutes en knooppunten in de regio. "Ik ben vorig week nog voor een gesprek bij het pannenkoekenhuis geweest. Daar heb ik aangegeven dat ik ermee bezig ga. Dat ik probeer om een en ander om te buigen." Of dat lukt is een tweede, voegt Van den Heuvel eraan toe. "Je hebt met heel veel zaken rekening te houden. Het routenetwerk in Twente bestaat niet slechts uit een paar pijltjes en wegwijzers. Het is een wiskundig systeem. Dus zoiets kost tijd."RivierVolgens de routeman zijn de veranderingen van knooppunten begin dit jaar gecommuniceerd naar buurtbewoners en belanghebbenden. "Destijds heb ik hier geen onvertogen woord over gehoord. Er is heel veel op de schop gegaan. Logisch ook, want Twente was al vijftien jaar redelijk hetzelfde. Dus wil je ook wel een keer nieuwe paden toevoegen. Zoals in dit geval het pad aan de andere kant van de Regge. We willen fietsers de rivier laten beleven."VervelendVan den Heuvel vindt het oprecht vervelend voor de restauranthouder. "Maar soms moeten er lastige keuzes worden gemaakt. Aan de andere kant profiteert het pannenkoekenhuis nog steeds van vijf verschillende fietsroutes die heel dichtbij liggen." Hij hoopt vlot aan te schuiven bij Van der Vegt. Die hoopt op zijn beurt dit weekeinde wat schade in te halen. Vandaag om 11.00 uur krijgt hij jachthoornblazers op bezoek voor demonstraties en morgen vanaf 13.00 uur is er een accordeondag op het terrein. Maar maandag is het weer stil, vreest hij.

Foto: Emiel Muijderman