Nieuws Financiën
Leerlingen starten eigen bedrijfjes voor microkredieten in Tanzania
Twee dagen zijn de leerlingen van de eerste twee klassen van de Fruytierschool in Rijssen bezig met een speciaal onderwijsproject van de stichting Cross Your Borders. De opbrengst gaat naar het goede doel: microkredieten verstrekken aan jongeren in Tanzania, die een eigen bedrijfje willen opstarten.

Om te ervaren hoe dat is, doen de tweedejaars scholieren mee aan een hagelnieuw project: de Fun Fair Market. "De leerlingen moeten daarbij in groepjes een bedrijfje opzetten. Het begint met het idee, een ondernemingsplan schrijven, de vormgeving, reclame maken, filmpjes produceren, een logo bedenken en natuurlijk producten maken of kopen en deze zien te verkopen op de markt", aldus Kleppe.
PrimeurDe scholieren krijgen daarbij zelf ook een microkrediet van 10 euro, dat ze minimaal moeten terugbetalen. "Rijssen heeft de primeur. Het is de eerste keer in Nederland dat we dit doen", vertelt Roel Peeters, coördinator bij Cross Your Borders, die met studenten uit het hbo en wetenschappelijk onderwijs de projecten op scholen in heel Nederland draait. "En het gaat echt super." Doel van het project is om de leerlingen bewust te maken van misstanden in de wereld. "En te laten zien dat ze daar zelf iets aan kunnen doen", zegt Peeters. Kleppe: "Daarnaast leren de kinderen er ook veel van, zoals samenwerken en ondernemerschap. Het is grappig om te zien dat kinderen van ondernemers dat blijkbaar van thuis meekrijgen. Ze bruisen van energie."
De Fun Fair Market levert uiteindelijk 3800 euro op.
Lennart: foto's van trucks en meisjesWeg van de drukte van de markt en alle kraampjes, heeft Lennart Paalman (14) in een praktijklokaal zijn fotostudio ingericht. Een grijs schoolbord dient als achtergrond voor de portretfoto's die hij voor 2 euro maakt. Andere leden van zijn team drukken de foto ter plekke af en bemannen een stand op de markt om bezoekers naar de studio te lokken.
Hoe Lennart op het idee is gekomen? "Fotografie is mijn hobby", zegt de jonge Rijssenaar. Het liefst legt hij vrachtwagens vast op de gevoelige plaat. "Maar ik doe ook veel fotoshoots met meisjes."
Meisjes? "Ja, al een paar jaar. Eerst heb ik ze zelf gevraagd om foto's van ze te mogen maken, nu komen ze vanzelf. Ze bellen me op om te vragen of ik een fotoshoot met ze wil doen."
Als professioneel fotograaf heeft de 14-jarige Lennart dan ook eigen kaartjes van Lennart Paalman Fotografie en een eigen Facebookpagina. "Eigenlijk moesten we met ons team kaarten verkopen. Maar daar vonden we niets aan. We hebben daarom geruild met een ander team, dat fotografie als opdracht had."
Lennart vindt de Fun Fair Market een leuk project. "Het is mooi om geld te verdienen voor mensen in ontwikkelingslanden. Ik wist natuurlijk wel iets van lage lonenlanden, maar ik wist niet dat het zo erg was." Of hij later ook fotograaf wil worden? "Nee", zegt Lennart stellig. "Vrachtwagenchauffeur."
Bakkerszoon Leo in Bakkerij Bolle BofLeo Holland is de naam van de 14-jarige ondernemer uit Vriezenveen in de stand van 'Bakkerij Bolle Bof'. Met zijn team verkoopt hij suikerbrood, witte bollen, croissants en andere lekkernijen, die in professionele kratten in rolcontainers achter de kraam staan.
Zelfgebakken? "Nee, thuis in onze bakkerij", verklapt hij lachend.Holland is dan ook een bekende naam in Vriezenveen. De lijnen zijn kort voor bakkerszoon Leo en hij kon voor de Fun Fair Market gratis broden, croissants en andere lekkernijen regelen. Ze werden met een vrachtwagen van Holland afgeleverd bij de school in Rijssen.
De keuze om een bakkerij te beginnen voor het goede doel was dan ook snel gemaakt. Wat ze zelf hebben gedaan? "De stand aangekleed, de naam Bolle Bof bedacht, ballonnen opgeblazen en reclame gemaakt. En nu verkopen we samen alle bakkersproducten", vertelt Leo.
Wat hij van het project op de Fruytierschool vindt? "Leuk", zegt hij. "Heel leuk. Want nu hebben we tenminste geen lessen. Ik hoef de schooltas's morgens niet klaar te maken en we hoeven niet te leren of huiswerk te maken." Toch heeft hij ook veel opgestoken van het project. Bijvoorbeeld dat zijn leeftijdsgenoten in ontwikkelingslanden het veel slechter hebben. "Door kinderarbeid en zo. Het is daarom goed dat we ze kunnen helpen."
Gerald regelt boom en vogelhuisjesVogelhuisjes, decoratieve rendieren en schaatsen van hout staan in de stand van Gerald van den Noort (15) uit Rijssen. Hij heeft met zijn team alle houten producten zelf gemaakt. "In de werkplaats van mijn vader", zegt Gerald, wijzend naar een reclamebord van Van Den Noort, Bouw en Advies.
Het team is druk geweest, zo blijkt in de stand. Moeilijk? "Nee, vult Frank Agteresch (14) aan. Mensen met twee linkerhanden zijn niet aanwezig in het team. "De meesten willen later toch in de bouw aan de slag."
Het materiaal hebben de leerlingen gratis gekregen van het bouwbedrijf van Geralds vader. "Connecties hè", zeggen ze met een lach. Naast de stand staat een enorme boomstam, waarin bezoekers tegen betaling kunnen spijkerslaan. Hoe ze aan de boomstam komen? "Zelf gisteren geregeld bij de gemeente", vertelt Gerald. "Ik zag dat ze achter de school bomen aan het omzagen waren. Er lagen enorme stammen. Ik heb gevraagd of ik er één voor de markt mocht meenemen. Dat kon, maar dan moesten we 'm zelf ophalen."
Hoe ze het gevaarte in school hebben gekregen? "Met een steekwagentje van de concierge", vertelt hij lachend. Ze vinden het een leerzaam en leuk project. "En mooi dat we jongeren in Tanzania helpen. We hopen zoveel mogelijk geld binnen te halen."