Nieuws Financiën

Rijssense panden goed gevuld

Gemeente Rijssen-Holten kent relatief weinig leegstand van winkelpanden, kantoren en bedrijventerreinen, laat de Twentsche Courant Tubantia weten.

Van onze redactie 2 mei 2016

Kantoor pixabay

De gemeente Rijssen-Holten staat er in vergelijking tot de rest van de regio goed voor met betrekking tot leegstand van onder meer kantoren en winkelpanden. Uit de vrijdag gepubliceerde cijfers van de Leegstandsmonitor blijkt dat de gemiddelde algehele leegstand in Overijssel 6 procent bedraagt. In Rijssen-Holten ligt dat percentage slechts op 3 procent. Met 2 procent doet alleen Borne het nog beter in Twente. De gemeente Enschede kampt met de meeste lege panden: 8 procent.

3 procentZowel de kantoren als de industriële- en winkelpanden zijn in Rijssen-Holten beter gevuld dan gemiddeld in de provincie. Van de 167.880 vierkante meter die de gemeente herbergt aan winkelpandoppervlakte, staat 3 procent leeg. In de hele provincie is dat 10 procent. Ook de kantoren zijn redelijk in trek. In Overijssel staat een op de vijf kantoren leeg, in Rijssen-Holten ongeveer een op de zeventien.

Als er dan toch een minpunt genoemd moet worden, is dat er 7 procent leegstand is op de bedrijventerreinen. In vergelijking met het provinciale gemiddelde (12 procent) valt het echter weer mee.

Vertrouwen"Het is goed te merken dat het weer iets beter gaat", zegt Erik Baltes van TML Makelaars uit Nijverdal, die ook veel zaken doet in Rijssen. "Er heerst weer meer vertrouwen en bij ons is er meer vraag naar bijvoorbeeld bedrijfspanden." De bedrijfsmakelaar is niet verbaasd door het nieuws dat Rijssen-Holten het relatief gezien goed doet. "In Rijssen zijn ze van het mouwen opstropen en ervoor gaan. Rijssenaren zijn doeners en de ondernemers hebben er een goede band met de politiek. De overheid is er actief en zeer dienstbaar. Zij zien in dat ondernemers hun partners zijn en denken mee waar het kan. Op dat gebied kan een gemeente als Hellendoorn nog veel van hen opsteken. Wat mij betreft mag Hellendoorn dan ook wel met Rijssen fuseren."

GeheimMaar wat is dan het geheim van Rijssen? Voorzitter Wim Meenks van winkeliersvereniging Habi Rijssen moet lachen als hij er naar wordt gevraagd. "Ik zeg altijd dat Rijssen de goede maat heeft. Daarnaast zijn er niet zoveel grote winkelketens te vinden, waardoor het aandeel van de eigen lokale ondernemers groot is. Het omvallen van de grote ketens heeft Rijssen dus niet echt geraakt."

SamenwerkingWat de relatie tussen de gemeente en ondernemers betreft, onderschrijft Meenks de mening van Baltes. "De gemeente weet heel goed dat goede samenwerking tot de beste resultaten leidt en daardoor zijn ze bereid om te luisteren. Bij het organiseren van evenementen zijn ze vaak positief ingesteld en ook kan er hier gratis geparkeerd worden. Daarnaast is Rijssen in staat het eigen publiek aan zich te binden. Mensen kunnen hier eigenlijk alles wel vinden, alleen voor een grote elektrozaak moeten ze verder weg", zegt Meenks, die denkt dat de crisis nu wel achter de rug is. "Het gaat in ieder geval al een stuk beter dan een paar jaar geleden. We kennen wel wat leegstand, maar door de bank genomen valt het mee. Ik kijk positief naar de toekomst."