Nieuws Financiën

Rotterdam heeft kater na schrappen wereldexpo

De wereldtentoonstelling komt in 2025 niet naar Rotterdam. Tot woede en teleurstelling van het bedrijfsleven schiet het kabinet de 'te dure en riskante' plannen van de Maasstad resoluut af, schrijft het AD.

David Bremmer & Gert Onnink 9 mei 2016

Rotterdam skyline

Lees ook:Volkskrant: Kabinet vreest financiële strop en blokkeert Expo Rotterdam 2025

Ontzetting. Teleurstelling. Een dag nadat minister Kamp (Economische Zaken) in een Kamerbrief een dikke streep door de Rotterdamse plannen voor de World Expo 2025 zette kan ondernemer en initiatiefnemer Leendert Bikker het nog nauwelijks bevatten. ,,Wij hebben de minister in december vorig jaar uitgenodigd om over ons plan te overleggen, om het eventueel nog met elkaar te optimaliseren. Maar er is nooit serieus overleg geweest. Pas na Kamervragen van D66 komt er ineens een brief van Kamp. In één A4-tje wordt het verhaal afgedaan." Bikker heeft er geen goed woord voor over. ,,Het verschil tussen 'lef' en 'laf' is maar één letter."

Risico'sVolgens minister Kamp brengt het organiseren van de wereldtentoonstelling torenhoge risico's met zich mee. De kosten voor de schatkist kunnen oplopen tot een miljard euro of meer, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Zo zijn er miljarden euro's nodig voor de verbetering van wegen en spoor. ,,Na een zorgvuldige afweging van enerzijds de voordelen en de kansen en anderzijds de kosten en de risico's, komt het kabinet tot het besluit deze kandidaatstelling niet te steunen."

KritiekDe Rotterdamse wethouder Maarten Struijvenberg kritiseert de onderbouwing. Zo wordt het aantal bezoekers met 21,3 miljoen conservatief geraamd, terwijl aan de kostenkant juist te veel wordt meegerekend, stelt hij. Neem de miljoenen voor een derde stadsbrug. ,,Wij willen die derde brug al langer, die is toch niet alleen voor de Expo?''

De kritiek klinkt niet alleen uit Rotterdam. Grote bedrijven die zich achter het Rotterdamse bod schaarden zijn teleurgesteld. ,,Wij vinden het jammer dat het kabinet World Expo niet ondersteunt,'' laat ING weten. ,,Wij zien het als een project dat goed is voor Nederland, om te innoveren en voorop te lopen. Dat is goed voor het sentiment en een impuls voor onze economie." Baggeraar Van Oord stelt dat een 'economische kans voor Rotterdam en de BV Nederland verloren gaat'. De baggeraar is benieuwd naar de verdere achtergronden en wil snel contact hebben met andere initiatiefnemers.

Ook werkgeversbaas Hans de Boer baalt stevig. ,,Ik word hier totaal niet blij van," reageert de voorzitter van VNO-NCW. ,,Met bewondering kijk ik naar de Rotterdamse inspanningen, ook ik heb de afgelopen 2 jaar hard mijn best gedaan. Als VNO-NCW hebben wij gezorgd dat dit van een lokaal tot een nationaal plan is geworden dat steun krijgt van grote bedrijven en organisaties als de SER en vakbond FNV."

Vorig jaar zei De Boer tijdens een bezoek aan de World Expo te Milaan dat dit Nederland 50.000 banen kan opleveren en een economische impuls van 40 miljard euro kan betekenen. ,,Er is in de wereld niet één zo modern en goed georganiseerde delta als Nederland. Het is goed voor ons imago en voor onze verdienkracht als we dat via de World Expo aan de hele wereld kunnen laten zien."

AmbitieVolgens de werkgeversbaas moet het kabinet meer ambitie durven tonen. ,,We maken ons veel te klein en dat moeten we niet doen. Nederland is de 18e economie ter wereld, op economische-, welvaarts- en innovatielijsten staan we in de top. Als Londen de Olympische Spelen organiseert, vinden we dat prachtig, maar als Delta-land zijn we rijker dan Londen en kunnen we dat ook."

HoopToch biedt het kabinet wel een sprankje hoop. In zijn brief zegt Kamp dat het enthousiasme rond de World Expo hem zo aanspreekt dat hij wil meehelpen zoeken naar een 'aansprekend project met grote waarde voor ons land'. Hij heeft De Boer gevraagd mee te doen. De Boer zegt hier toch positief tegenover te staan. ,,Maar wij willen wel iets groots, dat minimaal dezelfde uitstraling heeft als de World Expo."

In Rotterdam reageert initiatiefnemer Bikker cynisch op wat dat alternatief dan zou kunnen zijn. ,,Het WK Korfbal misschien, of een energieneutrale skiberg in de Noordoostpolder? Ik heb echt geen idee."