Nieuws Financiën

Ruim 85 procent aandeelhouders akkoord overname TenCate

Door op het laatste moment het bod op TenCate te verhogen, krijgt het consortium onder leiding van Gilde Buy Out Partners ongeveer 85,8 procent van de aandelen in handen. Dat blijkt uit de verklaring van beide partijen die werd verspreid.

Van onze redactie 22 januari 2016

Ten Cate Carlo ter Ellen 3

De verlengde termijn voor het aanbieden van de aandelen liep donderdagavond af. De vraag is of Gilde de aangeboden aandelen voldoende vindt om inderdaad tot overname van het Twentse textieltechnologieconcern over te gaan. Eerder gaf Gilde aan de bieding in ieder geval gestand te doen als ten minste 95 procent van de aandelen wordt aangemeld.

'Veel te laag'De beoogde overname van TenCate door een consortium onder leiding van private-equity-investeerder Gilde Buy Out Partners zorgde het afgelopen half jaar voor veel beroering. Op 20 juli vorig jaar werd een eerste bieding van 24,60 euro per aandeel gedaan. Vanaf het begin deden veel aandeelhouders het bod af als ‘veel te laag’. Het leidde in december tot een zeer turbulente, extra aandeelhoudersvergadering in het Polmanstadion in Almelo. Op die vijf uur durende bijeenkomst werden vooral bestuursvoorzitter Loek de Vries en de commissarissen, die de bieding ondersteunen, onder vuur genomen.

OndergrensUiteindelijk bleek slechts 60 procent van de aandelen aangemeld. Dat was ver onder de eerder aangegeven ondergrens van 66,6 procent. Gilde verlengde de termijn daarna. Vorige week werd daartoe nog eens besloten en verhoogde Gilde op het laatste moment het bod naar 26 euro per aandeel, omgerekend 714 miljoen euro (39 miljoen euro meer dan in eerste instantie). Dat gebeurde nadat kort daarvoor TenCate onder druk van de beleggersvereniging VEB de voorlopige jaarcijfers 2015 publiceerde. Die bleken beter dan in juli vorig jaar werd verwacht.

Ondanks het verhoogde bod meldde grootaandeelhouder Kempen Oranje Participaties eerder nog steeds niet tevreden te zijn. Kempen heeft 5,5 procent van de aandelen. Gilde heeft 95 procent nodig om TenCate zonder allerlei trucs van de beurs te halen.

Foto: TenCate (Carlo ter Ellen)