Nieuws Financiën

Salaris Nederlandse topman zit in de midddenmoot

Bestuursvoorzitters van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven behoren met hun salaris tot de Europese middenmoot. Wat betreft de beloning van topmannen van grote bedrijven zit Nederland zelfs in de staart.

ANP / Lennard van Otterloo | Foto: ANP 22 december 2016

Aex 19

Dat blijkt uit het jaarlijkse beloningsonderzoek van Vlerick Business School onder 701 beursgenoteerde ondernemingen in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. De hoogste baas van een Amsterdams AEX-fonds streek dit jaar gemiddeld bijna 3 miljoen euro op. Ter vergelijking: zijn Britse evenknie uit de Londense FTSE toucheerde in doorsnee in totaal ruim 4,4 miljoen euro.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de beurswaarde van een onderneming allesbepalend is voor de hoogte van de beloning aan de top. Hoe hoger die waarde, hoe meer de bestuursvoorzitter kan opstrijken, aldus Vlerick.

Daadwerkelijke prestaties blijken anderzijds totaal niet van invloed. Sterker nog: goed presterende ondernemingen betalen hun baas doorgaans net zoveel en soms zelfs minder dan bedrijven die het niet zo goed doen. De hoogte van bonussen, die onderdeel zijn van de totale beloning, worden wel bepaald door de winstgevendheid van het bedrijf. Initiatieven op het gebied van innovatie en ontwikkeling van de onderneming zijn in de praktijk daar weer nauwelijks van invloed.