Nieuws Financiën

Sanders Machinebouw groeit door klein te blijven

De 85-jarige Jan Sanders is als gepensioneerd ondernemer goed bij de tijd. "Ik lees nog drie kranten", zegt hij in een interview met het Brabants Dagblad ferm. De oude baas is zeker wat eigenwijs, maar minstens zo trots op de 50 jaar dat zijn Sanders Machinebouw in Liempde in september bestaat.

Marleen Duijf l Foto: Marc Bolsius 6 augustus 2016

Sandersmachinebouw

Wie zich erin verdiept ziet ook dat Sanders een man is met een hart voor zijn dorp, bedrijf en Brabantse mensen die er werken. De fabrikant zat vroeger in de dorpsraad en het schoolbestuur. Bijna dagelijks wipt hij vanuit Boxtel even binnen bij zijn fabriek in Liempde. "Ik kom voor de koffie en de laatste verhalen. Ik ben toch een Liempdenaar!"

Sanders Machinebouw is een moderne fabriek waar 30 man werkt. Er worden productiemachines op maat ontworpen, ontwikkeld en gefabriceerd. Naast de kantoorruimtes voor de engineers zijn er een hal vol frees- en draaimachines en een hal voor de montage van machines.

Natuur

Het kleine bedrijf is uitgegroeid tot leverancier van grote multinationals in Brabant en ook over de wereld. Zuinig zijn ze altijd op het noemen van hun opdrachtgevers, maar Mars en FrieslandCampina horen er al heel lang bij. Zoon Bas Sanders (42) is eigenaar en toezichthouder. Hij trekt nu samen met directeur Stefan van den Nieuwenhof het bedrijf verder de 21ste eeuw in. Vooral de duurzame ontwikkeling van machines die producten maken die goed zijn voor mens en milieu hebben de volle aandacht van Bas Sanders. Zo ijvert hij via lezingen voor biomimicry, voor duurzame innovaties die geïnspireerd zijn door de natuur.

Van den Nieuwenhof benadrukt dat het bedrijf niet alleen meer machineonderdelen ontwikkelt en maakt, maar ook hele machines levert. Een voorbeeld? "Dat is een complete productiemachine die kazen verpakt in bioplastic. We ontwikkelen mee in de duurzaamheidsdoelstellingen waarmee bedrijven moeten werken. We kijken ook naar hoe dieren dingen vastgrijpen, zoals een olifant dat heel flexibel doet met zijn slurf, en dat proberen we dan in slimme techniek te vangen."

Schuurtje

Het begon ooit allemaal in 1966 in een timmermansschuurtje achter het ouderlijk huis van de oprichter "Ik kwam van Rexroth Hydraudyne, waar ik jong in het management rolde. Ik liep met de directeuren mee en de machineleveranciers kenden me al. Toen ik zelf machines aanschafte, zeiden ze: 'Betaal ze maar als je centen hebt.'" Sanders deed ook vooral iets níét wat veel bedrijven wel deden en dat was hard groeien. "Ik wilde niet snel groeien, geen expansie, maar slimme machines maken en rustig slapen. Wij zijn er nog, veel anderen zijn verdwenen."

In september houdt Sanders Machinebouw een open dag, vooraf aanmelden is gewenst.