Nieuws Financiën
Trump-effect voelbaar bij Twentse ondernemers
‘Make America great again’. De slogan waarmee Donald Trump het Witte Huis wist te bereiken galmt na. Ook in Twente. Want in één adem liet de republikein ook weten dat hij die slogan vooral op economisch gebied in de praktijk wil brengen. Ondernemers in Twente, die zaken doen met Amerika, zien de bui al hangen, zegt Freerk Faber, directeur van het World Trade Center (WTC) Twente donderdag in de Tubantia.

Hun verwachting: Trump zal zich in z’n streven vooral focussen op producten en werkgelegenheid in eigen land. „Dat zorgt voor onzekerheid bij deze Twentse bedrijven”, aldus Faber. Het WTC in Hengelo wil de handel van Twentse bedrijven met het buitenland stimuleren. De VS is voor het Twentse bedrijfsleven na Duitsland de belangrijkste exportmarkt.
Grote belangenFrank Spaan, lid van de raad van bestuur van Koninklijke TenCate, is voorzichtig in zijn reactie. Het Twentse textieltechnologieconcern heeft grote belangen in de VS. „Het is erg lastig te duiden of een nieuwe president voor ons consequenties heeft. Het is niet zo dat een persoon alles bepaald. We hebben in het verleden bij presidentsverkiezingen weleens aan onze adviseurs in de VS gevraagd mogelijke gevolgen voor ons in kaart te brengen. Maar achteraf kon je steeds vaststellen dat het in werkelijkheid anders was.”
ImportheffingenHet Hengelose bedrijf Electromach (230 werknemers), producent van explosiebeveiligde besturingen voor de olie- en gasindustrie, zet 10 procent van zijn omzet in Amerika weg. „Ik houd mijn hart vast”, zegt directeur Peter Boers. „Extra importheffingen kunnen we niet gebruiken. Ik hoop maar dat alles wat Trump daarover heeft geroepen campagnetaal was en dat hij zich straks in de praktijk zal matigen.
GlimlachenGerard Grobben (50) uit Almelo keerde juist gisteren terug na een verblijf in de Amerikaanse staat New Mexico. Met zijn bedrijf Macgiver Works verkocht hij zogeheten HF-monitoren - ‘machines die kunnen ruiken of er uranium in de lucht aanwezig is’ - aan Urenco. Grobben: „Ik moet glimlachen over de paniek die ik nu signaleer bij Nederlandse bedrijven. Geloof me maar: het gaat reuze meevallen. Amerika is een mammoettanker, die je niet binnen een uurtje bijstuurt. Ik verwacht dat er voor Europese bedrijven vrijwel niets gaat veranderen. Het was allemaal voor de bühne wat hij roept. Veel Amerikanen zijn ook niet al te slim, er zijn er veel die geloven wat hij zegt.”
Twijfel„Maar onzekerheid is nooit goed”, zegt Robert Liet, directeur van Trioliet, de Oldenzaalse producent van landbouwmachines, op zijn beurt. Een ‘significant deel’ daarvan gaat naar Amerika. „In Noord-Amerika loopt het voor ons erg goed. Ook door de gunstige dollarkoers. Of er door de verkiezing van Trump veel zal veranderen, betwijfel ik. Dat werd in het begin ook gevreesd met Poetin in Rusland. Daar is weliswaar een boycot gekomen voor zuivelproducten, maar onze machines kunnen we er nog prima afzetten. Hetzelfde verwacht ik voor Amerika. Ook al omdat onze machines daar moeilijk lokaal voor dezelfde prijs en kwaliteit zijn te maken. Ik denk ook dat Trump met zijn bescherming van de economie in Amerika vooral doelde op de concurrentie van lage lonenlanden als Mexico en China.