Nieuws Financiën
Slachthuis sluit: Nijmegen eist verhuisgeld terug
Kan Nijmegen een deel van de miljoenen terugeisen van het slachthuis Hilckmann? De gemeente gaat dat onderzoeken, bericht De Gelderlander.

Lees ook: Hilckman dicht: besluit in razende vaart genomen
Nijmegen betaalde medio vorig jaar ruim 21 miljoen euro voor de verhuizing van het Nijmeegse slachthuis naar het Brabantse Haps. Geld dat voor een deel was bedoeld om de werkgelegenheid te behouden. Het bedrijf maakte woensdagavond bekend het slachthuis te sluiten, 250 mensen raken hun baan kwijt. Vandaag worden aan de Waalhaven de laatste dieren geslacht.
Het bericht kwam als een volslagen verrassing, zegt de Nijmeegse wethouder Bert Velthuis. Vorig jaar zomer sloot de gemeente een deal om het bedrijf naar Haps te verplaatsen. Daarmee zou werkgelegenheid voor de regio behouden blijven.
OnderzoekenVelthuis: "In principe hebben we dat geld overgemaakt voor het voortbestaan van het bedrijf. Je kunt je de vraag stellen of dat bedrag gerechtvaardigd is nu het slachthuis sluit. Dat gaan we allemaal onderzoeken." Het stadsbestuur heeft de directeuren en eigenaren gevraagd verantwoording af te leggen.
Woordvoerder Reinier Kole van het slachthuis: "We vinden er op dit moment niks van, we nemen het voor kennisgeving aan. Wij zijn nu bezig om de 250 mensen die hier met hun ziel onder de arm lopen, zo goed mogelijk te begeleiden."
ExportvergunningHet slachthuis van Hilckmann aan de Waalhaven, opgezet in 1902, is vorig jaar aangekocht door de gemeente om ruimte te maken voor woningbouw. De drie hectare grond was al eigendom van de gemeente. Het slachthuis zou medio volgend jaar naar Haps verhuizen. De werkgelegenheid moest de komende jaren groeien van 300 tot circa 960 mensen.
In de regio wordt verbaasd gereageerd op de sluiting van Hilckmann. Het bedrijf kreeg geen exportvergunning voor China en dat was de belangrijkste reden om te stoppen.Volgens varkenshandelaar Bart Camps uit het Limburgse Oostrum is het 'een heel groot verlies'. "Ik wist dat het slachthuis een moeilijke periode had, maar de sluiting komt toch onverwachts. Het is te begrijpen, want zonder erkenning om naar China te exporteren is het lastig overleven. Ik vind het moedig", aldus Camps.