Nieuws Financiën

Slimme buitenverlichting uit Hengelo nu al in 35 landen in de winkel

Het Hengelose bedrijf Techmar heeft zich vanaf de start in 2001 toegelegd op ledbuitenverlichting. Het gaf de onderneming een voorsprong in een markt die gewend was geraakt aan gloeilampen.

Marco Krijnsen | Foto: Frans Nikkels 22 november 2016

Techmar Hengelo

Wie: Roy Middelbos (45) en Gert Nijland (51)Wat: 12 voltbuitenverlichtingVan: TechmarOmzet: groei 25% (verwacht)Over: Duitsland

"Het grote voordeel van led is dat je geen last hebt van spanningsverlies. De lampen branden dus overal in de tuin even goed", zegt oprichter en mede-eigenaar Roy Middelbos. Techmar ontwerpt en ontwikkelt in eigen beheer buitenverlichtingsystemen, die in China worden geproduceerd.

Gemak

"Gebruiksvriendelijkheid is een belangrijk uitgangspunt. De consument moet zonder al te veel gedoe de verlichting snel en veilig zelf kunnen aanleggen. Een kwestie van de transformator aansluiten op een 230 voltcontact, de 12 voltkabel met vaste aansluitpunten in de transformator pluggen en de lampen op deze kabel aansluiten."

YouTube

Onder de merknaam GardenLights ligt het plug-and-playsysteem nu in 35 landen in de winkel, van Frankrijk tot Nieuw-Zeeland en van Canada tot Rusland. In Nederland zijn de producten te vinden in grote tuincentra en bouwmarkten. Het heeft de afgelopen jaren behoorlijk wat inspanning gekost om de detailhandel te overtuigen, zegt commercieel directeur en mede-eigenaar Gert Nijland. "De markt heeft nog steeds niet helemaal door wat de mogelijkheden zijn van deze 12 voltledsystemen. Het product vraagt om goede marketing en voorlichting. We gaan daarom meer doen met video's op YouTube."Techmar groeit flink door en telt inmiddels 21 medewerkers. De omzet nam vorig jaar toe met 15 procent. Voor 2016 wordt een stijging van 25 procent verwacht.

Hoveniers

De nieuwe Lightpro-connector moet het succes een extra duw geven. De vinding is ontwikkeld voor de professionele markt, veelal hoveniers. Ze kunnen dankzij de connector zelf 12 voltlampen op elke gewenste plek aansluiten. Het idee leverde in september een innovatiemedaille op tijdens de vakbeurs GaLaBau in Neurenberg. Die prijs werkt als een breekijzer voor de Duitse markt, die meer dan 10.000 hoveniersbedrijven telt. Techmar kreeg de afgelopen weken al honderden aanvragen voor het product binnen. Het aantal verkochte exemplaren ligt nu op 15.000.

Alles wijst erop dat dit aantal volgend jaar het tienvoudige zal bedragen, zegt Roy. "Het betekent dat onze organisatie zich zal moeten voorbereiden op de volgende stap. We hebben bijvoorbeeld managers nodig. Zelf zijn we ondernemers die een hekel hebben aan managen; anderen moet dat straks dus gaan oppakken."

Prijzen

Techmar won eerder de Consumenten Award 2010, Zilveren Garden Award 2010 en Reddot Design Award.

Gerelateerde artikelen

> Nederland groeit op alle onderdelen, en harder dan de buren> Duitslanddag: De beste tips voor succes op de Duitse markt> Export bloemen stijgt naar recordhoogte