Nieuws Financiën

Sloopbedrijf op vliegveld onzeker

Belgen richten vizier nu op Oostende door wegblijven investeerders Twente.

Leo van Raaij 15 februari 2016

Vliegveldtwente annina romita

Nog voor er één vliegtuig op de luchthaven Twente is geland om ontmanteld te worden, is de samenwerking tussen de Belgen en de Nederlanders in sloopbedrijf Aeronextlife al uit elkaar geklapt. Volgens de Belg Koen Staut zijn de Nederlanders er niet in geslaagd investeerders aan te trekken.

OostendeDe Belgen Wassenberg en Staut gaan op eigen houtje verder op de luchthaven van Oostende in België. Ze geloven niet meer in de Nederlanders Van Hoorn en Chaillet. Ze zijn van plan op het vliegveld van het Belgische Oostende een vliegtuigsloopbedrijf te beginnen, ook onder de naam Aeronextlife. Zoals bekend heeft Aeronextlife, dat zich tevens AXL noemt, al een vergunning om op het oude vliegveld Twente te beginnen.

"Maar de focus komt op Oostende te liggen", zegt mede-oprichter Koen Staut van AXL op de website van de Vlaamse zakenkrant De Tijd. In het artikel wordt geen gewag gemaakt van de breuk in het bedrijf. Die wordt desgevraagd gemeld door bestuurder Wilco van Hoorn, van Aeronextlife Twente.

Twente Van Hoorn 'wil benadrukken dat zijn tak van AXL echt heeft gekozen voor Twente'. Van Hoorn: "Ik heb geconstateerd dat er een AXL in België is opgericht. Wij overwegen stappen tegen deze organisatie." Welke is onduidelijk.

Staut presenteert zich in De Tijd als de woordvoerder van Aeronextlife Ostend-Bruges."Onze focus ligt op Oostende. Als het ons al gelukt is in het strengere Nederland een vergunning te krijgen, helpt ons dat om er in Oostende ook een te krijgen", zegt hij.

GevolgenWat de gevolgen van de nieuwe verhoudingen zijn voor het Twentse AXL is onduidelijk. Volgens Van Hoorn is AXL Twente nog in gesprek met de bedrijven waarmee het zich eerder presenteerde bij gebiedsontwikkelaar Area Development Twente (ADT).

ADT gaat er volgens voorzitter en Overijssels gedeputeerde Eddy van Hijum van uit dat AXL doorgaat met de plannen op het vliegveld.

Foto: Annina Romita