Nieuws Financiën

Spontaan feestje wordt dure grap voor Dieka’s Hoek in Kampen

De winkel openen, Jannes laten zingen en vervolgens een dwangsom van 5.000 euro opgelegd krijgen omdat er te weinig tijd was om een vergunning te verlenen. Het overkwam Johan Wolda van kledingwinkel Dieka's Hoek. Is er in Kampen ruimte voor spontane initiatieven?

Van onze redactie 25 januari 2016

Spaarpotthinkstock

"Bijna niet", weet Rick Vinke, eigenaar van café Eigenwijs op de Plantage. "Maar ik vind het mooi dat een ondernemer zoiets doet en het randje op zoekt. Spontaan iets organiseren kan, als je het goed onderbouwt en blijft overleggen." Dat is ook de ervaring van Jan van den Berg, eigenaar van Giga Fun uit IJsselmuiden. "Vooral overleggen is heel belangrijk."

Dwangsom Bij Wolda liep het spaak op de vergunningsaanvraag. Jannes zong vorige week vrijdag bij hem voor zo'n tweehonderd toeschouwers. Vijf dagen eerder had Wolda bij de gemeente Kampen melding gemaakt van de komst van de artiest. De periode om de vergunning te beoordelen bleek echter te kort. Als het concert doorging, kon Wolda een dwangsom van 5.000 euro verwachten, kreeg hij te horen.

In de dagen na het optreden kreeg Kampen de hoon over zich heen. Waarom wordt een spontaan en gezellig initiatief bestraft in plaats van beloond? "Een week vooraf een vergunning aanvragen is een wel heel krap", zegt Van den Berg.

Niet eerlijkVinke vindt het niet eerlijk dat Kampen de hoon over zich heen krijgt: "Iedereen moet een vergunning aanvragen. Ik snap dat de gemeente wil dat de veiligheid goed geregeld is. En als er iets gebeurt, wil zij niet aansprakelijk zijn. Stel je voor dat er een auto de menigte in was gereden..."

Sinds ‘Haaksbergen’De regels voor het afgeven van vergunningen zijn sinds 'Haaksbergen' - zo'n anderhalf jaar geleden reed daar een monstertruck op het publiek in tijdens een show - scherper geworden voor evenementen in de openbare ruimte waar veel mensen op af komen. Het kan tegenwoordig tot zeven weken duren voordat een vergunning wordt afgegeven. Volgens de uitbaters van Eigenwijs en Giga Fun is er echter voldoende ruimte voor spontane initiatieven. "Mijn ervaring is dat ambtenaren begripvol zijn als een vergunning iets te laat wordt aangevraagd", verhaalt Van den Berg. "Als de aanvrager zijn plan goed op papier heeft staan en de risico's goed zijn ingevuld, is het mogelijk om op korte termijn nog wat te doen."

Rinus Eigenwijs-eigenaar Rick Vinke komt met een eigen voorbeeld: "Twee jaar geleden was zanger Rinus populair. Ik heb hem gevraagd in het café op te treden. De vergunning heb ik laat aangevraagd en werd kort van tevoren verleend, omdat ik een goed plan had. Vervolgens kwam er meer volk dan verwacht, maar daar ging de gemeente soepel mee om."

Foto: Thinkstock