Podcast Boekencast De Ondernemer Leest

Startup Funding: alles over venture capital en hoe je het binnenhaalt

Het boek Startup Funding heeft de ondertitel 'Alles over venture capital en hoe je het binnenhaalt'. Het is geschreven door Sjoerd Mol en Thomas Mensink, beiden werkzaam in de startup- en fundingwereld. Mol is advocaat en als mentor betrokken bij incubators en accelerators, Mensink analyst bij Golden Egg Check en host van de At The Money-podcast. Goed boek? Dat is ook ditmaal weer aan Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink.

Van onze redactie 14 oktober 2022

Startup Funding: Alles over venture capital en hoe je het binnenhaalt is een boek voor een hele specifieke doelgroep. En Tom van der Lubbe en Erno Hannink horen niet bij die doelgroep. Dat maakte het voor de podcastmakers best lastig om het boek te lezen. ,,Het boek is voor ondernemers die denken over - of op zoek zijn naar - investeerders voor hun bedrijf omdat ze willen groeien. Startup Funding kent de basis in de Anglo-Amerikaanse gedachte dat je moet groeien en dat groei externe financiers nodig heeft. Dat het uiteindelijk draait om de verkoop van het bedrijf voor het echte grote geld. Kapitaal maakt kapitaal, in plaats van arbeid maakt kapitaal.''

'Ontwikkel een netwerk van ondernemers die niet en wel succesvol door investeringsrondes zijn gekomen om een meer gelijkwaardig gesprek te krijgen met de investeerders'

Fundraising? Vraag je af: wat is je businessmodel?

Een van de hoofdstukken draait om venture capital. In dit hoofdstuk krijg je volgens Hannink en Van der Lubbe een goede uitleg over de verschillende manieren van financieren en soorten financiers. Zo wordt er verteld over het verwateren van de aandelen of geld aantrekken zonder de aandelen te verwateren. Het verschil tussen een particuliere investeerder of een fonds. Je leest in het boek ook over de horizon waarin gedacht wordt, korte tot middellange termijn, maximaal 10 jaar.

Weer een ander hoofdstuk draait om fundraising. Hoe zorg je dat je geld aantrekt? Onder meer door te netwerken met de juiste mensen. Of door een elevator pitch en een pitch om snel duidelijk te maken wat je doet, wat je potentie is, de haalbaarheid van je plan en hoe je team er uitziet. Vraag je af: wat is je businessmodel? Daarnaast: benaderen van investeerders is goed, maar nog beter is het om zo aantrekkelijk te zijn, dat je gevonden wordt door investeerders. Laatste advies: bouw het netwerk op het moment dat je het nog niet nodig hebt.

Opvallende lessen uit het boek 'Startup Funding':

  • Startupprogramma’s kunnen meer informatie en kennis bieden over risicokapitaal.
  • Venture capital gaat vanaf het begin over een exitstrategie.
  • De Amerikaanse investeringsmarkt is veel verder en groter.
  • Ontwikkel een netwerk van ondernemers die niet en wel succesvol door investeringsrondes zijn gekomen om een meer gelijkwaardig gesprek te krijgen met de investeerders.
  • Trek op tijd een goede cfo aan die al vaker heeft gewerkt met investeringsrondes zodat je als ceo en coo de ruimte en aandacht houdt voor het team.
  • Met een beursgang kun je als ondernemer verder bouwen aan de groei van je bedrijf. Een beursgang betekent niet altijd dat de ondernemer stopt.

Boekencast: Tom van der Lubbe & Erno Hannink

Tom van der Lubbe is een van de oprichters van hypotheekadviseur Viisi, het eerste bedrijf in de financiële wereld dat met het Holacracy-model werkt. Daarbij zijn de rollen binnen een bedrijf verdeeld volgens verschillende cirkels, in plaats van top-down. Erno Hannink is de businesscoach die ondernemers helpt hun doelen op tijd te realiseren; is de sparrings- en accountability partner voor de vernieuwing in je bedrijf. Samen maken zij Boekencast, waarvan meerdere afleveringen ook via deze website te beluisteren zijn.

Lees ook: Falen mag als ondernemer: slimme lessen uit Superfalen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
De Ondernemer

Podcast Unlimited Ondernemen: zo verhoog je de slagkracht van jouw medewerkers

Hoe verhoog je de slagkracht van (jouw) medewerkers? Die vraag stelde techfilosoof Martijn Aslander in een poll die begin juli op dit platform kon worden beantwoord. Aslander reageert in de podcast Unlimited Ondernemen hieronder over de uitkomsten. En geeft tips om de knelpunten op te lossen.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details
Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers-in-de-dop in de nieuwe podcastserie Droomstart

Wist je dat de helft van de Nederlanders ervan droomt om te ondernemen, maar dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk de stap durft te maken? Daarom lanceert De Ondernemer Droomstart: een nieuwe podcastserie waarin ondernemers in spe met een gouden business-idee worden geholpen én gevolgd op hun weg naar succes.

Details
Sleutel tot Succes

Mijn naam is Groen. Jitse Groen. Grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld

In 1999 programmeerde hij een pizzabestelsite in zijn studentenkamer in elkaar, anno nu runt Jitse Groen (43) de grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld. Just Eat Takeaway.com bedient - letterlijk, in dit geval - samen met Grubhub ruim 70 miljoen klanten. Over die sleutel tot succes, over die exponentiële en zelfs explosieve groei, een kleine dertig boeiende luisterminuten.

Details