Podcast Boekencast De Ondernemer Leest

Startup Funding: alles over venture capital en hoe je het binnenhaalt

Het boek Startup Funding heeft de ondertitel 'Alles over venture capital en hoe je het binnenhaalt'. Het is geschreven door Sjoerd Mol en Thomas Mensink, beiden werkzaam in de startup- en fundingwereld. Mol is advocaat en als mentor betrokken bij incubators en accelerators, Mensink analyst bij Golden Egg Check en host van de At The Money-podcast. Goed boek? Dat is ook ditmaal weer aan Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink.

Van onze redactie 14 oktober 2022

Startup Funding: Alles over venture capital en hoe je het binnenhaalt is een boek voor een hele specifieke doelgroep. En Tom van der Lubbe en Erno Hannink horen niet bij die doelgroep. Dat maakte het voor de podcastmakers best lastig om het boek te lezen. ,,Het boek is voor ondernemers die denken over - of op zoek zijn naar - investeerders voor hun bedrijf omdat ze willen groeien. Startup Funding kent de basis in de Anglo-Amerikaanse gedachte dat je moet groeien en dat groei externe financiers nodig heeft. Dat het uiteindelijk draait om de verkoop van het bedrijf voor het echte grote geld. Kapitaal maakt kapitaal, in plaats van arbeid maakt kapitaal.''

'Ontwikkel een netwerk van ondernemers die niet en wel succesvol door investeringsrondes zijn gekomen om een meer gelijkwaardig gesprek te krijgen met de investeerders'

Fundraising? Vraag je af: wat is je businessmodel?

Een van de hoofdstukken draait om venture capital. In dit hoofdstuk krijg je volgens Hannink en Van der Lubbe een goede uitleg over de verschillende manieren van financieren en soorten financiers. Zo wordt er verteld over het verwateren van de aandelen of geld aantrekken zonder de aandelen te verwateren. Het verschil tussen een particuliere investeerder of een fonds. Je leest in het boek ook over de horizon waarin gedacht wordt, korte tot middellange termijn, maximaal 10 jaar.

Weer een ander hoofdstuk draait om fundraising. Hoe zorg je dat je geld aantrekt? Onder meer door te netwerken met de juiste mensen. Of door een elevator pitch en een pitch om snel duidelijk te maken wat je doet, wat je potentie is, de haalbaarheid van je plan en hoe je team er uitziet. Vraag je af: wat is je businessmodel? Daarnaast: benaderen van investeerders is goed, maar nog beter is het om zo aantrekkelijk te zijn, dat je gevonden wordt door investeerders. Laatste advies: bouw het netwerk op het moment dat je het nog niet nodig hebt.

Opvallende lessen uit het boek 'Startup Funding':

  • Startupprogramma’s kunnen meer informatie en kennis bieden over risicokapitaal.
  • Venture capital gaat vanaf het begin over een exitstrategie.
  • De Amerikaanse investeringsmarkt is veel verder en groter.
  • Ontwikkel een netwerk van ondernemers die niet en wel succesvol door investeringsrondes zijn gekomen om een meer gelijkwaardig gesprek te krijgen met de investeerders.
  • Trek op tijd een goede cfo aan die al vaker heeft gewerkt met investeringsrondes zodat je als ceo en coo de ruimte en aandacht houdt voor het team.
  • Met een beursgang kun je als ondernemer verder bouwen aan de groei van je bedrijf. Een beursgang betekent niet altijd dat de ondernemer stopt.

Boekencast: Tom van der Lubbe & Erno Hannink

Tom van der Lubbe is een van de oprichters van hypotheekadviseur Viisi, het eerste bedrijf in de financiële wereld dat met het Holacracy-model werkt. Daarbij zijn de rollen binnen een bedrijf verdeeld volgens verschillende cirkels, in plaats van top-down. Erno Hannink is de businesscoach die ondernemers helpt hun doelen op tijd te realiseren; is de sparrings- en accountability partner voor de vernieuwing in je bedrijf. Samen maken zij Boekencast, waarvan meerdere afleveringen ook via deze website te beluisteren zijn.

Lees ook: Falen mag als ondernemer: slimme lessen uit Superfalen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details