Financiën

Startupklimaat in Oost-Nederland blijft achter

beeld deondernemer
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

Volgens de startups die er zijn, ontbreekt het hier aan een inspirerend economisch klimaat en loopt de regio mogelijk miljoenen euro's aan investeringen en een groot aantal banen mis. De provincie Overijssel wil nu met de gemeenten kijken naar de ontwikkeling van startup-broeinesten in Zwolle en Deventer. De provincie Gelderland wil zich vooral richten op start-ups die de potentie hebben om groot te worden.

CijfersDe cijfers voor de regio Zwolle: 36 geregistreerde startups en innovatieve starters in de regio, met onder andere 27 in Zwolle, vijf in Deventer en één in Apeldoorn, tegenover 280 in de regio Utrecht, 119 in Groningen, 60 in Twente, 210 in en rond Eindhoven, 1249 in Amsterdam, 76 in Leiden en 105 in Delft. De cijfers zijn afkomstig van de website Startupdelta.org.

Ook de kaart van Dutchstartupdatabase, dat een striktere definitie hanteert van het begrip startup, toont een grote dichtheid aan startups in het midden, zuiden en westen van het land. Oost-Nederland blijft ook daar achter. Zwolle en Deventer hebben er samen veertien, maar een stad als Eindhoven alleen al 42, Utrecht 74 en Delft 34.

Lees verder onder de advertentie

Ontbrekend startupklimaatVolgens startups uit de regio Zwolle bieden de hbo- en mbo-scholen Saxion, Windesheim en Deltion genoeg talenten. "Er wordt ons regelmatig gevraagd waarom we niet in Amsterdam gaan zitten. Ik vind Zwolle een prettige stad, heb hier een sterk netwerk en het woont hier goed. Maar het ontbreekt hier wel volledig aan een goed startupklimaat", legt Esmee Pater van startup Jobsome uit Zwolle uit. "We weten dat talentvolle studenten van bijvoorbeeld Windesheim of Landstede naar de Randstad gaan omdat hier geen bedrijven zijn die hen trekken. Zonde."

Economische positieDe bleke vlek (een witte is het nou ook weer niet) nuanceert de positieve berichtgeving over Zwolle als economisch centrum en roept de vraag op wat het betekent voor de economische positie van de regio in de toekomst. Startups genereren tientallen banen voor hoger opgeleiden en trekken miljoenen aan investeringen aan. Maar ze zitten wel graag bij elkaar en trekken elkaar aan.

InvesteringenPater, die afgelopen vrijdag samen met prins Constantijn van Oranje de beursgong in Amsterdam luidde, zit zelf aan de Groeneweg in de Zwolse wijk Assendorp. Ze heeft vier mensen in dienst en ze verwacht komend jaar te verdubbelen. Zwolse startups als Superbuddy, Movin, Tradecast en Greenbricks bieden nog eens vele tientallen extra mensen werk. Pater: "We zijn bovendien allemaal bezig met het verwerven van nieuwe investeringen, die oplopen tot honderdduizenden of soms miljoenen euro's. Dat wordt straks door ons ook deels in de regio geïnvesteerd. Maar dat zou veel meer kunnen zijn als hier meer startups zouden zitten."

Lees verder onder de advertentie

Europese Startup FestKomende week vindt het Europese Startup Fest plaats in Nederland. Ons land is momenteel vierde op de wereldranglijst van startups. In Arnhem wordt in dat kader in de Eusebiuskerk woensdag Startup50 Gelderland gehouden. Het is vooral de bedoeling dat tijdens het evenement in Arnhem investeerders en ondernemers van start-ups met elkaar in contact komen. Ook Zwolle heeft - uiteindelijk - een plekje gekregen in het programma, met Startupboost Zwolle.

"Maar Zwolle blijft duidelijk achter als startup-regio, terwijl hier zoveel talent is", zegt Tim Vogt, organisator van Startupboost Zwolle. "De samenwerking is voor startups heel belangrijk en daar hebben ze wel een handje bij nodig. Ze zijn namelijk tegelijk ook heel druk met hun bedrijf neer te zetten."

WerkgelegenheidEsmee Pater onderschrijft dat: "Een startup die succesvol is, groeit heel hard en biedt veel nieuwe werkgelegenheid. Maar de risico's zijn ook groot. De kans op succes moet zo groot mogelijk worden gemaakt. Bijvoorbeeld door een fysieke plek waar startups kantoor houden en samenwerken." Maar ook er is ook behoefte aan ondersteuning, op het gebied van pr, advies over personeelszaken en administratie. En er is behoefte aan geld.

Lees verder onder de advertentie

ProvincieGedeputeerde Economie Eddy van Hijum van de provincie Overijssel bevestigt dat er nog te weinig gebeurt voor de startups in de Regio Zwolle. "Wat dat betreft kan er geleerd worden van de regio Twente. We werken nu aan een aanpak voor de provincie als geheel, waarbij we negen miljoen euro willen investeren in werkgelegenheid. Een deel van dat geld willen we ook besteden om samen met de gemeenten Deventer en Zwolle de ontwikkeling van startuphubs te faciliteren."

Woensdag wordt het plan door de statencommissie beoordeeld.

Op de foto: Esmee Paters

Lees verder onder de advertentie