Nieuws Financiën

Stijgende winsten voor visserij

De Nederlandse vissers hebben een uitzonderlijk goed jaar achter de rug. De winst van de kottervisserij, de grootste tak, steeg in 2015 met 73 procent. Vissers profiteerden zowel van goede vangsten als van hoge prijzen. 'Een historisch resultaat', zegt het Landbouw Economisch Instituut (LEI) in het AD.

Annemieke van Dongen 4 april 2016

Hogere winst visserijjpg

VerdubbelingDe 280 Nederlandse kotters brachten afgelopen jaar 81 miljoen kilo schol, tong en garnalen aan land. De prijs van schol lag 19 procent hoger dan het jaar ervoor, die van tong 11 procent. Dat leverde een winst van 48 miljoen euro op.

Onderzoeksinstituut LEI Wageningen UR spreekt van een 'historisch resultaat'. En dat terwijl het jaar ervoor ook al verre van slecht was; toen verdubbelden de vissers hun winst tot 28 miljoen euro.

BesparingDie stijgende winsten zijn, naast de hoge opbrengsten, vooral te danken aan de forse besparingen op de brandstofkosten. Zo daalden de brandstofprijzen afgelopen jaar, door de lage olieprijzen, nog eens met 28 procent, tot gemiddeld 41 cent per liter.

Bovendien zijn vissers de afgelopen jaren met steeds lichtere vistuigen en zuiniger schepen gaan vissen.

Brandstofkosten

Een paar jaar geleden waren zware boomkornetten nog de standaard: bij deze vismethode slepen kettingen over de bodem om de platvissen, die zich schuilhouden onder het zand, het net in te jagen. Het slepen van de zware vistuigen vergt veel kracht van de dieselmotoren en dat vertaalt zich meteen in hogere brandstofkosten.

Tegenwoordig gebruikt bijna een derde van de kotters de veel lichtere pulskor. Daarbij zweeft het net een stukje boven de zeebodem. De platvissen worden opgejaagd met stroomstootjes die door het net gaan. Dat kost aanzienlijk minder brandstof, verklaart Mike Turenhout van het LEI. ,,Daar komt bij dat zware motoren van meer dan 2000 pk verboden zijn en ondernemers bewuster omgaan met brandstof.''

Die besparingen hebben niet alleen een positief effect op de jaarrekening van de vissers, maar ook op het milieu. Per kilo gevangen vis is de CO2-uitstoot sinds 1995 volgens het LEI afgenomen met 57 procent.

Minder trawlersDe opbrengst van de grote zeevisserij, met trawlers die op soorten als haring, makreel en sardines jagen, was in 2015 wat lager dan het jaar ervoor, maar dat komt vooral doordat er minder trawlers onder Nederlandse vlag varen: acht, terwijl dat er twee jaar eerder nog twaalf waren.

De Nederlandse trawlers brachten afgelopen jaar 243 miljoen kilo (veelal aan boord verwerkt en ingevroren) vis aan land.

OptimismeDe Nederlandse vissers zijn blij met de goede tijden, maar waken voor te veel optimisme. ,,De jaren voor 2014 waren heel slecht. In die tijd hebben vissers niet geïnvesteerd. Dat is nu hard nodig, want de Nederlandse vloot is zwaar verouderd,'' zegt Pim Visser van brancheorganisatie VisNed.

Per 1 januari 2016 geldt een aanlandplicht, die gefaseerd wordt ingevoerd. Dit houdt in dat vissers hun zogenoemde 'bijvangst' niet meer mogen teruggooien in zee, maar aan land moeten brengen. De aanlandplicht geldt al voor trawlers, in 2019 moeten ook de kotters eraan voldoen.

Dat vergt forse investeringen, zegt Visser. ,,Als we de huidige bijvangst moeten meenemen, is het ruim al op dinsdag in plaats van vrijdag vol. Dan moet je terug naar huis. We moeten dus snel investeren in selectievere netten en methoden die zorgen dat ondermaatse vissen aan boord overleven, zodat ze wèl terug de zee in mogen.''