Nieuws Financiën

Strijd om het outletcentrum

Van onze redactie 3 februari 2016

Outletcentrumshoppen1065

De bouw van een outletcentrum gaat 200 winkels de kop kosten. Dat kun je op de achterkant van een sigarendoos uittekenen, zegt ondernemer Henk Ziengs, eigenaar van een stuk of vijf winkels in het centrum van Assen. "De bestedingen aan kleding en schoenen lopen terug. Mensen kunnen hun geld maar één keer uitgeven. De verwachte omzet van de factory outlet, 60 miljoen euro, is vergelijkbaar met die van 200 winkels. Als die elk vier werknemers hebben, kost dat 800 banen."

Ziengs is voorman in het protest van lokale winkeliers en vastgoedeigenaren tegen de bouw van het outletwinkelcentrum. Volgende week beslist de gemeenteraad of het bestemmingsplan gewijzigd mag worden. Dat zou de doodsteek zijn voor de detailhandel in de binnenstad, stelt brancheorganisatie INretail. Die verzet zich hevig tegen elk plan van een outletcentrum. Afgelopen week tekende de club bezwaar aan tegen de plannen voor Sugar City, een outletcentrum in een voormalige suikerfabriek in Halfweg.Ook in Zoetermeer, Zevenaar en Winschoten zijn plannen voor outletcentra. Samen met de uitbreiding van de bestaande outlets zit er meer dan 100.000 vierkante meter outletoppervlakte in het vat, zegt Cees-Jan Pen, lector Vastgoed aan Fontys Hogeschool. "Dat komt bovenop het overaanbod van winkelruimte dat er al is. We zijn aan het bouwen voor leegstand."

Wethouders raken volgens hem verblind door de banencijfers en economische impulsen waar projectontwikkelaars mee wapperen. "Maar 300 banen wegen niet op tegen het desastreuze effect op de langere termijn. Met zo'n 2.500 banen is de binnenstad een grote werkgever in Assen. In het centrum van Assen bedraagt de leegstand nu al 18 procent, daar komt door een outlet zeker 10 procent bovenop. Welke investeerder of ondernemer wil er dan nog investeren?"

Dat de horeca en winkels in het centrum juist profiteren van een outletcentrum, is volgens INretail onzin. "Daarvoor komt de factory outlet te ver van de stad. In Roermond profiteert de horeca wel, maar daar ligt de outlet op loopafstand van het centrum. Bovendien trekt het veel toeristen en dagjesmensen uit het Ruhrgebied."

De geplande outlet in Assen wordt minder exclusief en kleiner - Roermond telt meer dan 150 winkels. Maar INretail vreest dat het niet bij de huidige plannen blijft. "Na een paar jaar worden outlets sleets. Dan kennen bezoekers het aanbod. Zoals de Efteling om de paar jaar een nieuwe attractie moet openen, moet er in een outlet steeds een nieuwe ring van winkels bij."

Dat gebeurt momenteel ook in Rosada en Batavia Stad. Ondertussen zijn Roosendaal en Lelystad niet bepaald steden die uitblinken om hun levendige binnenstad, zegt Ziengs, die ook daar winkels heeft.