Nieuws Financiën

Mkb in problemen met financiering, 'sector mist aanjagers zoals Techleap en Prins Constantijn'

Het nieuwe kabinet moet meer oog gaan hebben voor de financieringsproblematiek bij het midden- en kleinbedrijf. Om het echt op de kaart te krijgen moet er een ‘aanjager’ komen als Techleap, vinden betrokkenen. Met liefst eenzelfde boegbeeld als Constantijn van Oranje.

Eduard Voorn 1 september 2023

Prins constantijn techleap

Om het midden- en kleinbedrijf beter te financieren met het nieuwe kabinet een aanjager als Techleap gaan installeren, met eenzelfde soort boegbeeld als Prins Constantijn.Foto: ANP

Het kabinet Rutte IV is in ieder geval níet gevallen over de financieringsproblematiek waarmee het midden- en kleinbedrijf kampt. In de Tweede Kamer is namelijk unanimiteit over een aanpak die er toe moet gaan leiden dat ondernemers veel makkelijker dan nu naar de juiste financieringsinstrumenten worden gestuurd.

Demissionair-minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (VVD) zegde om die reden in april van dit jaar de Stichting MKB Financiering subsidie toe om een financieringshub te ontwikkelen. Het platform is de eerste stap naar een actievere rol voor publieke ondersteuning voor het ontsluiten van mkb-financiering en goed advies over financiering.

Lees ook: Ronald Kleverlaan (MKB Financiering): 'Banken moeten intensiever samenwerken met non-bancaire instellingen'

,,De val van het kabinet heeft geen consequenties voor de voortgang van dit platform. We werken gewoon door aan de verdere uitbouw”, laat Ronald Kleverlaan, voorzitter van Stichting MKB Financiering, desgevraagd weten. ,,Gelukkig is er in de huidige Kamer breed gedragen steun om de financieringsproblematiek aan te pakken. Er moet echt iets gebeuren. We zijn nu bezig om banken en accountants achter dit initiatief te krijgen.”

"Het moet bij het nieuwe kabinet niet bij mooie woorden blijven, maar er moet worden doorgepakt met daden"

Hans Biesheuvel

Zowel Kleverlaan als ONL-voorman Hans Biesheuvel proberen nog iets over dit onderwerp in de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen te krijgen. Gezien de korte tijdsspanne daarvan richten zij liever de pijlen op de nieuwe Tweede Kamer die begin december wordt geïnstalleerd, en de formateurs die moeten gaan werken aan een nieuwe regering.

Biesheuvel: ,,Het ontbreekt aan een belangrijke ‘marktplaats’ waar ondernemers uit het middenbedrijf makkelijk terecht kunnen voor advies en financiering. Dat moet echt onder de aandacht worden gebracht van de politiek. Het moet bij het nieuwe kabinet niet bij mooie woorden blijven, maar er moet worden doorgepakt met daden. In het regeerakkoord moet hier iets over worden opgenomen.”

Lees ook: Minister Adriaansens wil financieringshub voor mkb à la British Business Bank

'Financiering mkb is niet in één regeerperiode geregeld'

Als voorbeeld van zo'n marktplaats wijzen leden van de Tweede Kamer en andere betrokkenen al enige tijd naar de British Business Bank. Een adviestrip naar dit advies- en financieringsplatform is echter geschrapt. Duidelijk is dat het optuigen van deze British Business Bank (overigens geen bank, maar een platform voor adviseurs en financiers) vele jaren heeft geduurd. De financiering van het midden- en kleinbedrijf zal daarom niet in één regeerperiode zijn geregeld, is de inschatting van Kleverlaan.

,,Het is een project van lange adem waar banken, non-bancaire financiers en overheden hun schouders onder moeten zetten. Er zullen ook heilige huisjes geslecht moeten worden. Om het echt belang te geven is er daarom een aanjager nodig à la Techleap, die Constantijn van Oranje als boegbeeld heeft. Het moet wel een organisatie zijn met een sterk mandaat, die net als Techleap zaken voor elkaar kan krijgen.”

"Het moet gaan om een persoon die kan verbinden, zodat echt iedereen meedoet en een regering er niet omheen kan"

Hans Biesheuvel van ONL over de aanjager à la Techleap

Hans Biesheuvel snapt als doorgewinterde lobbyist dat dit een delicaat proces is. ,,Je zou kunnen beginnen met een onafhankelijke aanjager (hij noemt geen namen, zowel hij als Kleverlaan zien zichzelf niet in die rol, red.) die wordt bijgestaan door een raad van advies van mensen uit de financieringswereld. Het moet gaan om een persoon die kan verbinden, zodat echt iedereen meedoet en een regering er niet omheen kan. En net als bij Techleap moet de aanjager niet eeuwig durend zijn.”

Lees ook: Prins Constantijn blijft tot 2026 ambassadeur voor Techleap

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws