Nieuws Financiën
Technology Base Twente: Nog geen resultaten op oude luchthaven
Na ruim een jaar (on)geduld is het nog steeds wachten op eerste resultaten van het Topteam en de Technology Base Twente. De folders zien er fraai uit, maar zicht op het beloofde succes is er nog niet. Dit meldt De Twentsche Courant Tubantia.
De omschrijving 'Flopteam' is al gevallen. Het is een cynische en weinig flatteuze benaming voor een vierhoofdig gezelschap mannen dat de Technology Base Twente tot een succes moet maken. Ruim een jaar is de ploeg onder leiding van voormalig NS-topman Aad Veenman nu - voor veel geld - aan het werk, maar de politiek in Enschede en Overijssel vraagt zich onderhand af wat de inspanningen opleveren.
Gisteravond boog een raadscommissie in Enschede zich over de gedroomde economische motor voor het luchthavengebied, morgen doen collega's in de provincie hetzelfde. En allen willen ze één ding weten: wanneer is er een eerste contract of ligt er een overeenkomst met een iconisch bedrijf dat naar Twente komt?
Stand van zakenAad Veenman, voorzitter van het Topteam, kan desgevraagd nog geen inkijkje geven in de stand van zaken. Eerder had hij dat wel beloofd.Een 'iconisch' bedrijventerrein op het gebied van innovatieve materialen en maakindustrie; het is de stip aan de horizon die een commissie onder leiding van oud-werkgeversbaas Bernard Wientjes schetste als sociaal-economisch scenario voor Twente na het mislukken van de luchthaven. Voor de uitvoering werd het Topteam bedacht.
BoegbeeldAls boegbeeld werd Aad Veenman aangezocht. Veenman, ooit baas bij de Nederlandse Spoorwegen en bekend met de regio door eerdere werkzaamheden als directeur van het Stork concern en commissariaten bij Ten Cate en Urenco, ging met de opdracht aan het werk. Hij recruteerde Fred van Houten, Frank Biemans en Cees Timmer als teamgenoten en weet daarnaast een 'Kwaliteitsteam' voor de ruimtelijke invulling van het project aan zijn zij.
KostenBeide teams mogen wat kosten. Gedurende maximaal drie jaar wordt jaarlijks 700 duizend euro uitgetrokken. Het geld is bedoeld voor de bezoldiging van de teamleden, de communicatie en de procedures die dienen te worden gevolgd.
Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Maar wat heeft Twente voor die tonnen? Het waren geen gouden bergen die Veenman beloofde. Maar enige snelheid van handelen, zegden hij en waarnemend burgemeester Fred de Graaf van Enschede februari 2015, bij de aanstelling van Veenman, wel toe. 'Tempo', luidde toen de missie.
KansrijkEen paar maanden later, eind oktober 2015, gaf Veenman voor het eerst een kijkje in de keuken van het Topteam. Hij omschreef de Twentse inzet op vernieuwende maakindustrie als kansrijk. Maar namen van bedrijven die lonken naar grond op de Technology Base noemde hij niet. "Zo werkt het in deze wereld vol concurrentie niet", zei Veenman, die het werven van bedrijven als een zaak van de lange adem omschreef.
VerwachtingenVooralsnog staat de teller aan bedrijven die iets gaan doen op het luchthaventerrein op één; Aeronextlife gaat er vliegtuigen recyclen. Het is niet de verdienste van het Topteam. De komst van dat bedrijf dateert van voor Veenman.
Voorjaar 2016 viel er mogelijk meer concreet nieuws te verwachten, beloofde hij ruim een half jaar geleden. Dat schept nu verwachtingen en misschien verplichtingen. Zeker nu voor de zomer wordt besloten over een investering in de Technology Base Twente, die gedeputeerde Eddy van Hijum 'fors' noemde.
Het maakt dat de volgende update van het Topteam wel iets meer mag zijn dan een reclamefolder van de Technology Base. Het is tijd voor de eerste contouren van het gedroomde succes.