Nieuws Financiën

Technology Base Twente opent vijftal proeffabrieken

Technology Base Twente wil vijf proeffabrieken openen, waar bedrijven seriematig producten van nieuwe materialen kunnen maken. Dit unieke concept moet Twente als technologieregio stimuleren. De overheid financiert voor een belangrijk deel de bouw en inrichting, meldt UT-professor Van Houten in de Twentsche Courant Tubantia. Professor Fred van Houten is lid van het Topteam dat voor een invulling van TBT moet zorgen op het terrein van de voormalige luchthaven Twente.

Van onze redactie 31 oktober 2016

Technology base 1

Zoals bekend moet een deel van de luchthaven een 'iconisch bedrijventerrein' worden waar door de maakindustrie wordt gewerkt met innovatieve materialen. De provincie Overijssel heeft er 12 miljoen euro voor klaarliggen.

Het vierkoppige Topteam, waarvan UT-professor Van Houten deel uitmaakt, werkt al anderhalf jaar aan plannen voor TBT. Van Houten: "We zijn in gesprek met drie bedrijven die willen komen. Daarnaast willen we vier of vijf proeffabrieken realiseren. Veel bedrijven willen wel producten maken van nieuwe materialen, maar hikken aan tegen hoge investeringskosten voor machines. Wat als het in de praktijk tegenvalt? Die drempel willen wij verlagen door schaalbare gebouwen neer te zetten en zelf de machines aan te schaffen. Twentse bedrijven zouden dan via een leaseconstructie gebruik kunnen maken van die faciliteiten. Als het bevalt, zouden ze de machines later kunnen overnemen. Als het niet lukt, kunnen ze stoppen zonder al te veel kosten te hebben gemaakt. We investeren alleen in machines die ook door anderen kunnen worden gebruikt."

Bij de proeffabrieken wordt gedacht aan productiefaciliteiten voor nieuwe sensoren, composietmateriaal en producten voor de automotive- en vliegtuigindustrie. Het lijkt erop dat een fabriek waar composieten voor verschillende toepassingen worden ontwikkeld als eerste wordt geopend. Koninklijke TenCate is hier druk mee.