Nieuws Financiën

Thuiszorgorganisaties: 'TSN-plan Jos de Blok oneerlijk'

Thuiszorgorganisaties voelen niets voor nieuwe branchegenoot die met steun rijk huishoudelijke hulp kan aanbieden.

Van onze redactie 8 februari 2016

Thuiszorg Thinkstock 2

Bekijk ook: Jos de Blok van Buurtzorg Nederland redder TSN

De Twentse thuiszorgbranche waarschuwt voor oneerlijke concurrentie als Buurtzorg Nederland van ondernemer Jos de Blok het in surseance verkerende TSN Thuiszorg mag overnemen met vijf miljoen euro overheidssteun. Dat blijkt uit brieven die zijn verstuurd aan staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid). Maandag verstuurt De Blok zijn overnameplan aan de gemeenten die een contract met TSN hebben.

Twentse thuiszorgorganisaties voelen weinig voor een nieuwe concurrent die onder gunstiger voorwaarden dan zij huishoudelijke hulp mogen doen, halverwege de lopende contractperiode.

ConcurrentievervalsingDat is de vrees die BTK Thuiszorg en anderen hebben als Buurtzorg Nederland van Jos de Blok op zijn voorwaarden TSN Thuiszorg mag laten 'kantelen' tot Stichting Familiehulp. Ook andere bedrijven en brancheorganisatie BTN zijn bang voor concurrentievervalsing. BTN wil dat marktwaakhond ACM de overnameplannen bekijkt.

Vijf miljoen euro innovatiesubsidieDe Blok heeft aangegeven dat hij via de gemeenten vijf miljoen euro innovatiesubsidie nodig heeft uit de rijkspot Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT). Ook wil hij meer uren huishoudelijke hulp per klant (onbetaald) door familie en andere mantelzorgers laten doen en veel indirecte banen schrappen. Hij verwacht dat ziekteverzuim van 11 procent fors zal dalen als de thuishulpen op een nieuwe manier kunnen werken.

BTK heeft zich erover verbaasd dat De Blok al werd geopperd als overnamekandidaat, zonder dat de bewindvoerders van TSN in gesprek zijn gegaan met andere aanbieders die een contract met gemeenten hebben.

Foto: Thinkstock