Nieuws Financiën

Tilburg maakt werk van werk 'terug in huis' halen

Tilburg wil het Midden-Brabantse bedrijfsleven stimuleren om op z'n minst na te denken over het terughalen van industriële productie uit lagelonenlanden, een trend die bekend staat als reshoring. En het stadsbestuur gaat ondernemers zoveel mogelijk werk uit handen nemen om er ook daadwerkelijk toe over te gaan, schrijft het Brabants Dagblad.

Ben Ackermans 26 juli 2016

Lagelonenlanden

"Wij denken dat het een goed middel is om mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt toch weer aan de slag te krijgen", zegt de woordvoerster van wethouder Erik de Ridder (CDA, economische zaken). "Op dat gebied moet er een tandje bij, en dit kan daarbij helpen."

Terug uit China

Enkele bedrijven in de regio besloten de afgelopen jaren al tot reshoring. Het bekendste voorbeeld is Capi Europe, fabrikant van kunststof bloempotten. Een deel van de productie vindt niet langer in China, maar (onder meer via robots) in Tilburg plaats.

Ook de Waalwijkse snoepleverancier Vero Sweet Presents keerde China de rug toe. Het laat snoepzakken nu vullen door mensen uit de regio via de organisatie Baanbrekers.

Erico, de Tilburgse producent van stalen onderdelen voor spoorwegen, mijnbouw en trambanen, onderdeel van het Amerikaanse Pentair, haalde een deel van zijn productie (alweer vanuit China) 'terug in huis'. Zo kan sneller worden gereageerd op de vraag van de afzetmarkt.

Er was voor reshoring-bedrijven al een financieel steuntje in de rug beschikbaar via een stimuleringsfonds voor de arbeidsmarkt in de regio. Dat blijft zo. Maar Tilburg/Midden-Brabant ziet zichzelf als voorloper, koestert zich in de aandacht daarvoor en wil zijn nek verder uitsteken.

"Ook al hebben we nog niet echt klinkende resultaten geboekt, we vinden dit van zo'n groot belang dat we er steviger op willen inzetten. Het is de moeite zeker waard", zegt de woordvoerster.

Er komt een projectorganisatie, met een 'kwartiermaker' als spil, die het bedrijfsleven met raad en daad bijstaat. Daarvoor wordt een aanbestedingsprocedure op touw gezet. Dit en volgend jaar moeten de inspanningen tot resultaten leiden. Kosten: 100.000 euro.

Tilburg verwacht dat de provincie de helft van de kosten voor zijn rekening neemt.

Goed middel om mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt weer aan slag te krijgen