How-to Financiën

Met deze tips maak je kapitaal vrij in openstaande facturen

Ondernemers hebben soms gebrek aan liquiditeit omdat hun administratie niet op orde is. Door tijdverlies gaan kasstromen verloren, waardoor er kredietbehoefte ontstaat. Er zijn diverse mogelijkheden om de facturatie efficiënter te laten verlopen.

De Ondernemer 21 november 2019

Facturen geldstromen betaling betaalmenu

Een platform dat daarbij de helpende hand biedt, is Facturis, een joint venture van Betaalme.nu-deelnemer Rabobank en UnifiedPost. Het platform zet enkele tips op een rijtje.

Lees ook: Betaalme.nu: MKB Loket voor kleine ondernemers

  • Onderschat het belang van e-invoicing niet. Debiteuren kunnen zo eenvoudig facturen verwerken en betalen. Er zijn ook mogelijkheden om automatisch herinneringen en aanmaningen te versturen.
  • Neem voldoende tijd om financieel-administratieve processen goed in te richten die doorgaans niet eenvoudig zijn te outsourcen bij één partij.
  • Val niet terug op factureren op papier of een e-mail met pdf omdat debiteuren hun specifieke wensen hebben. Het is mogelijk om alle factuurvereisten geïntegreerd aan te bieden.
  • Een e-mail met een betaalknop in plaats van een acceptgiro wordt doorgaans sneller betaald. Een concreet voorbeeld is het innen van verzekeringspremies. Deze betalingen komen meestal al na enkele seconden binnen.
  • Zorg dat je weet wie je klant is: vraag basisgegevens op bij de Kamer van Koophandel. Durf ook te vragen aan een klant: wat is de beste manier om te factureren?
  • Ervaring leert dat geautomatiseerde herinneringen versturen, leidt tot snellere betaling. Stuur dus meteen herinnering als op de vervaldag niet is betaald.

''Een e-mail met een betaalknop in plaats van een acceptgiro wordt doorgaans sneller betaald''

Meer advies? Ga naar het MKB Loket

Betaalme.nu wil ook dat het mkb binnen 30 dagen wordt betaald. In het MKB Loket kunnen mkb-ondernemers daarom terecht voor tips, klachtenbehandeling en bemiddeling. Let op, benader het MKB Loket met een speciaal formulier met vragen dat op de site te vinden is. Het MKB Loket neemt bij ontvangst van het ingevulde formulier zo snel mogelijk contact met de ondernemer op om te kijken hoe hij of zij het beste kan worden geholpen. Belangrijk om te weten: Betaalme.nu werkt samen met MKB-Nederland en het Ministerie van Economische zaken en Klimaat.