Financiën

Toch brood op de plank voor zieke zzp'ers uit Twente

beeld deondernemer
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn duur. "En als je wat hebt, moet je maar afwachten of ze uitbetalen", zegt Alita Engbersen (49) uit Ootmarsum. Ze vroeg wel wat offertes aan, maar loopt sinds ze twee jaar geleden aan huis haar kapsalon Hair Contrl begon, nog altijd onverzekerd rond. "Een vervelende gedachte. Als ik wegens ziekte lang uit de roulatie zou zijn, moet het gezin zonder zorgen kunnen doordraaien. Dan is het toch fijn als je inkomsten hebt."

BroodfondsHet fenomeen broofdfonds groeit snel. De opzet is eenvoudig: een groep van twintig tot vijftig ondernemers is bereid elkaars risico op arbeidsongeschiktheid te dragen. Wie langer dan een maand of twee maanden uit de roulatie is, krijgt een uitkering die door de andere leden van het fonds gezamenlijk wordt betaald. De hoogte is afhankelijk van de maandelijkse bijdrage van een lid aan het fonds.

Vertrouwen Het fonds is gebaseerd op onderling vertrouwen. Daarom dragen de leden elkaar voor. Want wie zich ziek meldt terwijl er niets aan de hand is, dupeert de andere leden. "We hebben op dit moment twee zieke leden. Die krijgen nu maandelijks een schenking van de anderen", zegt Ico Jongerden van Noaberhulp. De eigenaar van recreatiebedrijf Buitensport in Zenderen nam drie jaar geleden het initiatief voor het eerste broodfonds in Twente. De ervaringen zijn positief. "Onze leden hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Alleen als het echt niet anders kan, melden ze zich ziek." Hij legt 75 euro per maand in. "Als ik langer dan twee maanden uit de roulatie zou zijn, schenken de andere 39 leden van het fonds mij samen twee jaar lang maandelijks 1.500 euro", zegt Jongerden. "Dit is echt een uitkomst voor zzp'ers."

Lees verder onder de advertentie

VoorlichtingsbijeenkomstNederland telt inmiddels 181 broodfondsen, in 91 plaatsen. Noaberhulp, sinds 2013 actief, is het oudste van Twente en de Achterhoek. Daarna volgden Twentewegge in Enschede, Broodfonds Winterswijk, Roggebrood in Nijverdal, Broofdfonds Hengelo en Broodfonds Haaksbergen. In Borne werken lokale ondernemers aan de oprichting van een broodfonds en in Ootmarsum heeft Alita Engbersen het initiatiefgenomen. Met architect Tom Olde Dubbelink en pedicure Petra Hagedoorn uit Tubbergen trekt ze de kar. Woensdagavond om 19.30 uur is er een voorlichtingsbijeenkomst in Gasterij De Weefhof. Aanmelden verplicht: info@broodfonds.nl

Foto: Tom Olde Dubbelink, Alita Engebersen en Petra Hagendoorn doen mee met het Broodfonds voor ondernemers.