Nieuws Financiën
Toename banengroei Enschede door bedrijven als Grolsch en Apollo
Het zijn bedrijven als Grolsch en Apollo en de sectoren als detailhandel en horeca die tekenen voor de opmerkelijke groei van de werkgelegenheid met tweeduizend banen in Enschede in 2015.

De stad zag het aantal banen vorig jaar in vergelijking met 2014 niet alleen veel harder groeien dan de eigen gemeentelijke prognose, de toename van 2,5 procent viel ook veel hoger uit dan de landelijke stijging (0,1 procent).
Dat blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau BIRO van de provincie Overijssel en een analyse die de gemeente Enschede heeft laten uitvoeren door Kennispunt Twente en I&O Research.
OntwikkelingWethouder Patrick Welman (economie) toont zich verheugd over de recente cijfers. ,,Ze zijn historisch, ook als je de ontwikkelingen van de laatste jaren beziet."
Ook door de jaren heen bezien is de groei explosief: de tweeduizend banen die Enschede er in één jaar (peildatum april 2015) bij kreeg, ligt op hetzelfde niveau als de groei van de werkgelegenheid in de periode 2008 (begin economische crisis) tot medio 2014.Lees verder onder de infographic
De groei van het aantal banen is het hoogste van de steden in de regio, zo stelt Enschede. De stad ziet in de ontwikkelingen in de horeca en detailhandel het bewijs van haar eigen regionaal verzorgende functie. Zo zorgen Duitse ketens in de detailhandel en horeca die in Enschede zijn neergestreken voor veel werk. Ook de komst van het Intercity Hotel in het hart van de stad vormt een belangrijke impuls. In het staatje van stedelijke gebieden waar de groei van het aantal banen zich aftekent valt ook het Woonplein op. Deze voormalige Woonboulevard werd ruim drie haar geleden goeddeels door brand verwoest, maar is nu letterlijk uit de as herrezen en floreert als nooit tevoren.
UitkeringVoor woonwarenhuis Poco en winkelketen Primark geldt dat veel mensen vanuit een uitkering (WW of bijstand) aan het werk zijn gegaan. Hoeveel mensen vanuit een uitkering bij andere bedrijven in Enschede aan emplooi zijn geholpen, wordt nog uitgezocht.
De gemeente heeft Kennispunt Twente ook gevraagd de netto arbeidsparticipatie (het percentage van de beroepsgeschikte bevolking dat ook daadwerkelijk een betaalde baan heeft) in beeld te brengen. Deze arbeidsparticipatie is in 2015 gestegen tot 62,7 procent (was van 2012 tot en met 2014 61.6 procent). Enschede staat daarmee op de veertigste plaats van de grootste vijftig gemeenten.