Nieuws Financiën
'Tool' rekent uit hoeveel subsidie bedrijf krijgt
Staatssecretaris Jetta Klijnsma lanceerde maandag bij het bedrijf ITS Foils in Apeldoorn een digitaal hulpmiddel voor werkgevers. Met deze 'tool' kunnen ze uitrekenen hoeveel en hoe lang zij premiekorting krijgen als zij iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen. ITS Foils heeft vier van dit soort werknemers.

Niet voor niks koos staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gisteren het bedrijf ITS Foils uit om een nieuwe 'tool' te lanceren die haar ministerie heeft gemaakt. Met dit digitale hulpmiddel kunnen bedrijven snel en makkelijk zien of ze subsidie krijgen als ze een gehandicapte werknemer in dienst nemen en hoeveel subsidie er te halen is. Het hulpmiddel is te vinden op www.regelhulpenvoorbedrijven.nl /premiekortingen.
ITS Foils heeft vier werknemers met een handicap. Directeur Hans Hogeveen is nog op zoek naar een vijfde. "We waren in het begin wat huiverig, maar nu niet meer. Deze mensen zijn heel erg gemotiveerd", constateert hij.
Vier van de 150 werknemers bij ITS Foils zijn in dienst genomen via de Feluagroep, de sociale werkplaats van Apeldoorn. De Feluagroep heeft de werknemers begeleid.
ITS FoilsJetta Klijnsma kwam bij ITS Foils kijken omdat ze benieuwd is naar de aanpak van dit bedrijf. "Ik wil graag zien hoe jullie mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk zetten. Wat ik hier zie wil ik graag promoten in de rest van Nederland."
In juli 2015 hadden volgens een telling van het UWV ongeveer 10.000 Nederlanders met een arbeidshandicap daadwerkelijk een baan. Dat is veel te weinig, vindt Klijnsma. "Ik streef ernaar dat over tien jaar 125.000 van deze mensen werk hebben. Daarom hebben we 500 miljoen euro beschikbaar gesteld voor subsidies aan werkgevers. Via de nieuwe tool kunnen ze kijken hoeveel subsidie ze kunnen krijgen."
VerzekeringDe werknemers bij ITS Foils pakten aan de lopende band doosjes aluminiumfolie en bakplastic in, terwijl hun directeur de staatssecretaris rondleidde. Hans Hogeveen is goed te spreken over zijn speciale werknemers, maar nog niet over de regelingen. "Het zou beter moeten. Sinds de invoering van de Participatiewet is de gemeente verantwoordelijk voor de plaatsing van deze mensen. Wat de gemeente niet biedt is een verzekering, voor het geval het niet lukt met de werknemer. Ik weet zeker dat meer ondernemers bereid zijn dit soort mensen in dienst te nemen, als ze er een verzekering bij zouden krijgen."
Wethouder Johan Kruithof zegt dat de gemeente Apeldoorn studeert op de mogelijkheden voor zo'n verzekering.
Foto: Pixabay