Nieuws Financiën
Fiscale trucjes kosten werknemer zo'n 200 euro per jaar
Nederlandse ondernemingen ontwijken zoveel belasting dat elke werknemer jaarlijks 200 euro via de fiscus bij moet passen. Werkgevers betalen juist miljarden te weinig. Dat blijkt uit het eerste onderzoek naar de belastingmoraal van onze grote bedrijven. ,,Gewoon diefstal,'' zegt de FNV tegen het AD.

Tussen 2005 en 2014 hebben belastingdiensten zeker 30 miljard misgelopen, waarvan 15 miljard in Nederland. Dat concludeert de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) na onderzoek in opdracht van de FNV.
Volgens de vakbond is er een jarenlange trend zichtbaar, waarbij bedrijfswinsten minder worden belast, terwijl overheden de inkomsten van werknemers steeds méér belasten. Bovendien gebruiken ondernemingen de extra winst niet om te investeren in uitbreiding en groei van het bedrijf, maar potten ze het via belastingontwijking op.
DiefstalLeo Hartveld, lid van FNV's dagelijks bestuur, is ontzet: ,,Elke cent die bedrijven hierdoor extra winst maken is feitelijk diefstal van de maatschappij. Werknemers en kleine bedrijven betalen daardoor honderden euro's extra belasting.''
SOMO heeft de openbare gegevens van 151 beursgenoteerde ondernemingen als KPN, Randstad, Heineken, Gamma en Philips onder de loep genomen. Ook werden financiële data van familiebedrijven als Blokker en Bavaria bekeken. Het onderzoek trekt geen conclusies voor individuele bedrijven.
De FNV vindt winst belangrijk voor het voortbestaan en de groei van een onderneming, maar 'het spel moet wel volgens de regels worden gespeeld'. Een duidelijk voorbeeld van foute fiscale sluippaadjes is volgens SOMO de populaire België-route. Zodra een Nederlands bedrijf zich vestigt bij onze zuiderburen, mogen ze daar gebruik maken van een speciale renteaftrek. Die is eigenlijk voor iets anders bedoeld. Maar bedrijfsboekhouders ontdekten mazen in de wet. Bedrijven parkeren daarom nu veel eigen vermogen bij hun Belgische dochteronderneming. De managers berekenen een fictieve rente over het eigen vermogen, dat daarna gewoon van het belastbaar inkomen mag worden afgetrokken. Zo kan de belastinglast met een klap op de rekenmachine flink omlaag worden gebracht. De grens tussen gebruik en misbruik van de wet wordt zo wel heel dun, vinden de onderzoekers.
BelastingongelijkheidDe grootste vakbond vindt het onbegrijpelijk dat de politiek de lonen van werknemers steeds zwaarder belast en tegelijkertijd bedrijven handig gebruik laat maken van fiscale sluippaadjes. De bond noemt het grote belastingongelijkheid. De FNV komt met een reeks concrete aanbevelingen om te zorgen dat ook grote bedrijven een eerlijk deel van de belastingen betalen. Daarmee moeten ook internationale trucs tegen winstverschuiving en belastingontduiking worden gestopt. Verder moeten bedrijven verplicht financieel transparant zijn.
Dagelijks bestuurder Leo Hartveld wil dat Den Haag wakker wordt. ,,Met 2 miljard kun je alle bezuinigingen op de zorg terugdraaien. Of de klassengrootte in het onderwijs verminderen. En als je dat bedrag 5 jaar lang investeert in windmolens, kunnen we daarna 1 miljoen huishoudens praktisch gratis van stroom voorzien.''
GroenLinks zal vandaag een Kamerdebat aanvragen met staatssecretaris Wiebes van Financiën, kondigt financieel woordvoerder Rik Grashoff aan. ,,Bedrijven trekken de hele trukendoos open om zo weinig mogelijk belasting te betalen,'' concludeert hij. ,,Weg met die sluiproutes, snel strakke regels en financiële transparantie voor bedrijven. Dat is hard nodig.''