Nieuws Financiën
TSN: Enschede kiest voor continuïteit van werk
Cliënten houden dezelfde huishoudelijke hulp en de huishoudelijke hulp houdt haar baan. Dat is het argument van Enschede om als enige Twentse gemeente in zee te gaan met Buurtzorg. Maar de andere aanbieders in Enschede zijn woedend.

,,Onze eerste zorg geldt de 800 huishoudens die via TSN huishoudelijke hulp ontvangen en de tweehonderd thuiszorgmedewerkers die deze hulp geven", zegt verantwoordelijk wethouder Jurgen van Houdt. ,,En als je dan het geluk hebt dat je nog een miljoen hebt liggen..." Van Houdt riskeert daarmee het nodige juridische getouwtrek. De andere gemeenten achten de kans groot dat de constructie van Enschede de toets der kritiek niet kan doorstaan. Bovendien hechten ze aan een goede relatie met de huidige aanbieders in hun gemeenten.
TransformatievergoedingHet miljoen dat Enschede gaat inzetten is de zogenoemde 'transformatievergoeding' die de gemeenten vorig jaar van het rijk ontvingen. Het was een extra bijdrage om problemen bij de veranderingen in de zorg op te vangen. Uit dit budget werden bijvoorbeeld kortingsbonnen gefinancierd, die aan cliënten werden verstrekt. Enschede biedt dit geld nu onder voorwaarden aan, aan alle 22 aanbieders én Buurtzorg.
Maar Buurtzorg heeft geen garantie dat die bijdrage uit het budget even hoog is als de gevraagde 131.000 euro. Mocht Buurtzorg niet op het aanbod ingaan, dan komen de andere aanbieders in Enschede alsnog in beeld voor het werk van TSN. Maar dan is de kans dat TSN-werknemers hun baan verliezen groter, omdat de andere aanbieders geen garanties verstrekken. Het is ook niet meer zeker dat klanten van TSN hun eigen hulp houden. Mocht dit scenario zich voordoen, dan heeft Van Houdt nog wat recht te praten.
ZorgpartnerDirecteur André Kok van Manna Zorggroep, de grootste aanbieder in Enschede, voelt zich als vaste zorgpartner aan de kant geschoven. ,,We boden een goed alternatief voor het werk van TSN. We kunnen samen met de andere aanbieders het werk van TSN makkelijk onderling verdelen. Daar zouden we ook heel blij mee zijn geweest, want de markt voor huishoudelijke ondersteuning is de laatste jaren erg gekrompen, steeds meer mensen zijn afgehaakt vanwege de eigen bijdrage. Als dus één van de contractanten failliet gaat, zoals nu met TSN, dan moet je dat werk onder de andere partijen verdelen en niet gunnen aan een buitenstaander. Wij haalden in het verleden de kolen uit het vuur, we toonden ons altijd goede partners voor de gemeente en nu worden we zo aan de kant geschoven."
VoorstelOok BTK-directeur Marloes Ottenhof is verontwaardigd over het besluit van Enschede. ,,Wij hebben de gemeente een voorstel gedaan en dat wordt nu wel heel makkelijk terzijde geschoven. Het argument van Enschede is dat we de bestaande relatie tussen cliënten en hun vaste TSN-medewerker niet in stand zouden houden. Maar dat wilden we zoveel mogelijk wél doen. Wij willen als bestaande contractpartijen TSN-personeel overnemen. Ik heb het gevoel dat ons voorstel niet serieus is genomen." Of Manna en BTK juridische procedures beginnen willen ze nog niet zeggen, maar er wordt volgens beide directeuren wel serieus over nagedacht.
En als Buurtzorg het plan van Enschede niet accepteert en de gemeente dus met hangende pootjes terug moet naar de bestaande partijen? Kok: ,,Dan gaan we eerst eens een heel stevig gesprek voeren over hoe je op een fatsoenlijke manier met elkaar omgaat."
Foto: ANP